Ne odustaju od zahtjeva
23

FOTO / Sindikalci poručuju: "Smanjite svoja, a ne naša prava"

SRNA
Foto: SRNA
(Foto: SRNA)
U Banjoj Luci danas se okupilo više od pet hiljada članova sindikata budžetskih korisnika, koji su protestovali zbog najave Vlade da će biti smanjene plate budžetskim korisnicima za 10 posto.

Među okupljenim sindikalcima su bili i policajci u uniformama.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Ne odustajemo od našeg dijela", "Gospodo, bezbjednost košta", "Smanjite svoja, a ne naša prava", "Nema povlačenja, nema predaje", "Gospodo, opremite policiju", "Tražimo samo ono što nam pripada"...

Učesnici protesta su mirnom šetnjom iz Parka "Mladen Stojanović" prvo su otišli prema zgradi Vlade gdje su prenijeli svoje poruke, a potom se uputili prema Narodnoj skupštini i Trgu Krajine u centru grada. Na trgu nije bilo planirano nikakvo obraćanje predstavnika sindikata, te su se sindikalci tu kratko zadržali, a potom i razišli.

Predsjednik Unije sindikata budžetskih i fondovskih korisnika Duško Jandrić ranije je rekao da se na protestni skup očekuje dolazak nekoliko hiljada radnika iz svih pet sindikata unije iz RS.

"Dok traje protest u svim institucijama po četiri granska sindiakata, osim zdravstva, na jedan sat bit će zatvoreni svi šalteri i učionice", rekao je Jandrić.

On je tada poručio da će, ukoliko danas ne bude postignut dogovor, sindikati nastaviti aktivnosti na ostvarivanju prava, što podrazumijeva dalje proteste i štrajkove.

"Sa Trga Krajine se vraćamo na svoja radna mjesta i svojim kućama, a ako bude potrebe okupljat ćemo se i češće", poručio je Jandrić.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da Sindikat neće podržati smanjenje plata od 10 posto budžetskim korisnicima i da današnji protestni skup u Banjoj Luci predstavlja "ne" lošoj ekonomskoj politici i lošem budžetu.

Ona je poručila Vladi RS da ne zavađa sindikate budžetskih korisnika jer, kako je rekla, niko ne daje pare iz budžeta jer su one radničke.

Mišićeva je istakla da Sindikat nije protiv mjera štednje, ali da se ona ne može porovesti na ovaj način.

"Na štednju pozivamo one koji godnama sisaju budžet Republike Srpske, one koji jednu i po milijardu troše u Sarajevu i one koji ne plaćaju poreze i doprinose", poručila je Mišićeva.

Ona je upozorila poslanike u Narodnoj skupštini RS da prilikom glasanja na posebnoj sjednici u nedjelju, 2. decembra, dobro razmisle kako će glasati jer ih je birao narod iz kojeg dolaze i danas okupljeni radnici.

Pismo podrške sindikatima budžetskih i fondovskih korisnika uputili su svi granski sindikati u okviru Saveza sindikata Republike Srpske, te srodni sindikati iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.