BiH
3

Sindikalci osuđuju napad na slobodu medija i slobodu govora

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine osuđuje svaki napad na slobodu medija i slobodu govora koji je na prilično brutalan način izvršen i prije dva dana pretresom prostorija redakcije portala Klix.ba.

"U državi kakva je Bosne i Hercegovina, gdje je stopa nezakonitih radnji, korupcije i nepoštivanja zakona zastrašujuća, svaki napad na medije, na novinare, posebno one koji se bave istraživačkim novinarstvom, predstavlja direktan atak na sve one koji žele javnosti predočiti istinu, upoznati građane sa ponašanjem i djelovanjem onih koje isti ti građani plaćaju. Ne možemo mirno posmatrati ugrožavanje bilo čijeg radnog mjesta. Sindikat je uvijek bio i ostaje zagovornik sigurnosti na radu, obezbjeđivanja normalnih uslova rada svim zaposlenima, bez obzira kojom se profesijom bave, poštivanja osnovnih ljudskih i radničkih prava zaposlenih", saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ovom prilikom sindikalci iskazuju svoju podršku zaposlenima u Klix.ba, te iskazuju nadu da će i u narednom periodu, bez obzira na nedavna dešavanja i pritiske kojim su svakodnevno izloženi, nastaviti profesionalno obavljati svoj posao.

"Svim ostalim zaposlenima u medijima u Bosni i Hercegovini želimo da u narednoj godini budu u mogućnosti slobodno, bez utjecaja i pritisaka obavljati svoj posao i svojim istraživačkim novinarstvom pomoći svima nama da na vrijeme otkrijemo sve anomalije u našem društvu, kako bismo se svi zajedno mogli uključiti u borbu za istinsku vladavinu pravne države i uklanjanje svih negativnosti s kojima se svakodnevno suočavamo", stoji u saopćenju.