BiH
16

Sindikalci iz Sarajeva će banjalučke kolege podržati telegramom

Piše: N. N.
Julski protesti ispred Parlamenta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Julski protesti ispred Parlamenta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Danas će u Banjoj Luci biti održani protesti u organizaciji Saveza sindikata RS-a, a sve povodom najave usvajanja novog zakona o radu u ovom bh. entitetu.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a, pozvala je sve radnike koji se protive smanjivanju radničkih prava da se odazovu i današnjim protestima pošalju jasnu poruku vlastima.

Sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će, najvjerovatnije, parlamentarna većina usvojiti Prijedlog zakona o radu, počinje u 15 sati.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, potvrdio je za Klix.ba da će kolege iz RS-a podržati telegramom.

"Bilo je dogovoreno da na proteste idemo ja i dva potpredsjednika, ali smo sa rukovodstvom Saveza sindikata RS-a u subotu dogovorili da je bolje da pošaljemo telegram podrške", kaže Bajramović.

Kada je ljetos Savez samostalnih sindikata BiH organizirao proteste istim povodom, u znak podrške u Sarajevo je stigla i Ranka Mišić sa delegacijom Saveza sindikata RS-a.

Ipak, tadašnji protesti i negodovanje opozicije nisu spriječili Vladu FBiH da usvoji Zakon o radu.

Bajramović je potvrdio da se u FBiH nastavljaju pregovori o novom Općem kolektivnom ugovoru.

On napominje da je stav SSS BiH da se treba potpisati već dogovoreni Opći kolektivni ugovor.

"Poslodavci sada traže neke stvari na kojima je insistirala Vlada FBiH. Mi smo stava da je moguće mijenjati samo tehničke detalje", kaže Bajramović.