BiH
0

Sindikalac Sakib Kopić pozvao Skupštinu TK da prihvati ostavku Umihanića

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ni konstituirajuća sjednica Skupštine TK nije mogla proteći, a da se ispred BKC-a nisu okupili obespravljeni radnici sa područja Tuzlanskog kantona. Istina u simboličnom broju, ali im je omogućemo da se sa skupštinske govornice obrate novoizabranim zastupnicima.

Učinio je to Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnosti, nakon što su zastupnici većinom glasova odlučili da odobre njegovo obraćanje.

Kopić je istakao kako će Sindikat Solidarnosti novoj vlasti u TK dati 100 dana, a ukoliko ne bude konkretnih mjera u zapošljavanju i poboljšanju životnog standarda najavio je preduzimanje radikalnih mjera.

"Mi smo prije izbora uputili proglas od 12 tačaka i tražimo da buduća vlast to počne rješavati. Tražimo da se amnestiraju svi učesnici februarskih uličnih demonstracija, da se ukinu različite vrste privilegija političarima, da se počne s uvezivanjem radnog staža i revizijom privatizacije, da se ispita porijeklo imovine, reformiše penzioni sistem... Mimo ovih zahtjeva tražimo da Skupština TK usvoji ostavku premijera Bahrije Umihanića, a nakon toga da smjeni Vladu TK“, kazao je Sakib Kopić.

Obespravljeni radnici tvrde kako izvršna i zakonodavna vlast mora raditi u interesu naroda, a ako bude suprotno kažu kako će rušiti vlast, ako treba i revolucijom.

"Trenutno u Livnici čelika imamo veliki problem. Predsjednik Nadzornog odbora Nurdin Mehmedbegović opstruira pokretanje proizvodnje i želi Livnicu čelika gurnuti u stečaj kako bi imovinu, odnosno zemljište, predali građevinskoj mafiji. Livnice čelika ima posla, može se zaposliti još radnika, a oni to hoće sve da sruše. Mi ćemo ih spriječiti u tome ako treba i silom. Nećemo dozvoliti gašenje ni jednog radnog mjesta“, decidan je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnosti.