BiH
0

Šinasi, Kurtović i Soezen proglašeni krivim

Sarajevo-x.com
Sud BiH je danas, nakon održanog pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije povodom sporazuma o priznanju krivnje, izrekao prvostepenu presudu kojom su Firat Šinasi, Muhedin Kurtović i Ercan Soezen proglašeni krivim za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

Sud je izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine za Firata Šinasija, dvije godine i šest mjeseci za Muhedina Kurtovića, te dvije godine za Ercana Soezena. Kao sporednu, Sud je optuženim izrekao novčanu kaznu u iznosu od po 10.000,00KM, saopćeno je iz Suda BiH.

U izreci prvostepene presude navodi se da su optuženi Firat Šinasi, Muhedin Kurtović i Ercan Soezen, u periodu od 2003. do 2007. godine, kao članovi organizirane kriminalne grupe, zajedno sa drugim organiziranim kriminalnim grupama iz regiona, organizovali prebacivanje državljana iz R. Turske u BiH, s ciljem daljeg prebacivanja ilegalnih migranata prema zemljama zapadne Europe.

Za dolazak i dovođenje migranata u BiH, optuženi su organizirali i dogovarali navodne posjete po pozivnim pismima građana BiH, zatim turističke posjete posredstvom turističkih agencija, posjete sajmovima, kulturnim i sportskim manifestacijama, te poslovne posjete po pozivnim pismima firmi iz BiH. Sve su to optuženi organizirali kako bi omogućili ulazak stranih državljana, uglavnom građana Turske, u BiH, te njihovo dalje prebacivanje u zemlje zapadne Europe, uglavnom Italiju i Francusku. Za svoje usluge optuženi su naplaćivali iznos od 3.000,00 do 4.000,00 Eura po osobi.

Za ulazak ilegalnih migranata, optuženi su koristili legalne međunarodne granične prijelaze, te MGP Aerodrom Sarajevo. Nakon ulaska ilegalnih migranata u BiH, optuženi bi dalje davali upute za vršenje prihvata turskih državljana na teritoriji BiH, te su davali upute za vršenje prijevoza, pripremu dokumentacije, garancija, povratnih avio karata, rezervacija, vaučera o plaćenom smještaju preko turističkih agencija, osiguranju viza i sl. vize susjednih zemalja za proputovanje optuženi su pribavljali i u onim slučajevima kada im one nisu bile potrebne, a u svrhu lažiranja destinacije na koju putuju.

Nakon toga, turski državljani su na unaprijed pripremljen način koristeći međunarodne granične prelaze izlazili iz BiH, a ukoliko na ovaj način ne bi uspjeli izaći iz BiH, organiziran je prelazak državne granice izvan mjesta određenih za prelazak državne granice, tzv. ilegalni prelasci državne granice, ili su na drugi neutvrđen način izlazili iz BiH.