BiH
0

Sinanović: Nećemo odustati od ukopa žrtava najavljenog za 12. maj

FENA
Organizacioni odbor i porodice neće odustati od toga da 12. maja na mezarju uz gradsku džamiju u Bratuncu ukopaju žrtve iz 1992., bez obzira na incident koji se dogodio 15. aprila, izjavila je danas za Federalnu novinsku agenciju (Fena) predsjednica Udruženja „Žena Podrinja“ Šuhra Sinanović.

„Mi smo riješili: 12. maja dolazimo“, kazala je, ističiću kako „više nema čekanja, porodice izumiru i jedva čekaju da pronađu neku kost, identifikuju je te sada nakon 15 godina pokopaju“.

Članovi Organizacionog odbora i predstavnici porodica žrtava danas su u Bratuncu. U poslijepodnevnim satima sastat će se s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Mustafom ef. Cerićem, muftijom tuzlanskim i predstavnicima Federalne komisije za nestale. Razgovarat će o ukopu stotinu identificiranih žrtava s tog područja, najavljenom za 12. maj na parceli u sklopu postojećeg harema i groblja, koju je, u tu namjenu, dao Medžlis Islamske zajednice Bratunac.

Iako je navedena parcela uređena i pripremljena, a potrebni zahtjevi s projektnom dokumentacijom podneseni Općini Bratunac za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, nadležni općinski organi sve osporavaju i ne dozvoljavaju ukop prvih identificiranih žrtava. Situacija je kulminirala 15. aprila kada je nekoliko stotina pripadnika MUP-a Republike Srpske spriječilo članove porodica Bošnjaka ubijenih u Bratuncu 1992. da na mezarju uz gradsku džamiju zasade ruže, a nekoliko radnika Gradskih grobalja Visoko „izbačeno s parcele“ gdje su namjeravali zasaditi ukrasna stabla tuja.

Predsjednica Udruženja „Žena Podrinja“ kaže da je stotinu tabuta spremno za dženazu u maju. Posmrtni ostaci su u Komemorativnom centru u Tuzli.

„Porodice 603 nestale osobe s područja općine Bratunac 1992. godine ne odustaju od lokacije dobijene od Medžlisa Islamske zajednice Bratunac“, ponovila je Šuhra Sinanović u izjavi za Fenu.