BiH
9

Sinan Husić, Sindikat rudara FBiH: Struja bi poskupila i da nije bilo zahtjeva rudara

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Između Vlade FBiH, predstavnika sindikata rudara u FBiH i Elektroprivrede BiH sredinom jula postignut je dogovor o osnivanju Fonda za razvoj i modernizaciju rudnika. Prva sredstva u ovaj fond trebala bi biti uplaćena u novembru ove godine, a još uvijek se traži model kako će se fond puniti.

Nakon što je 19. jula potpisan preliminarni sporazum, iz Elektroprivrede BiH su tvrdili da će cijene električne energije poskupiti jer je dogovoreno da se iz cijene svakog proizvedenog kilovata jedan fening izdvaja za Fond za razvoj i modernizaciju rudnika.

No, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić je tada pojašnjavao da je tačno da će se iz cijene električne energije izdvajati po jedan fening po proizvedenom kilovatu, ali to ne znači povećanje cijene električne energije. Novalić je zatražio od Elektroprivrede BiH da napravi uštede kako ne bi došlo do nužnog poskupljenja.

Skoro dva mjeseca poslije još uvijek nije poznato kako će se puniti pomenuti fond i da li će u konačnici doći do poskupljenja električne energije.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH, kaže za Klix.ba kako je održano nekoliko sastanaka, a da se trenutno radi na izmjenama Zakona o energiju.

"Elektroprivreda BiH je, na zahtjev Vlade FBiH, dostavila prijedlog kako osigurati ta sredstva koja su planirana za Fond za razvoj i modernizaciju rudnika", kaže Husić, uz napomenu da je Elektroprivreda izradila i strategiju daljnjeg investiranja u rudnike.

O detaljima prijedloga Husić ne želi govoriti kao ni o tome da li će do novembra početi pristizati prva sredstva u fond. Na direktno pitanje, da li će doći do poskupljenja električne energije, Husić kaže da je to neminovno u budućnosti.

"Ima više varijanti. Tada se diglo mnogo prašine oko toga da li će poskupiti električna energija ili ne. Ona će sigurno u budućnosti, u neko doba, poskupiti. Međutim, prvi put mi smo se izborili da rudnicima pripada dio od toga. Mi smo spremni do tog nekog, eventualnog, poskupljenja električne energije prihvatiti sve druge prijedloge koji će puniti fond kako je planirano", kaže Husić.

On pojašnjava da su već postojale ideje da se poveća cijena električne energije ove godine čak i kad nisu postojali zahtjevi rudara.

"Da nije bilo tih naših zahtjeva, sigurno bi se u nekom miru u oktobru ili novembru i desilo povećanje cijene električne energije i o tome se ozbiljno počelo pričati. Mi ćemo prihvatiti svaki drugi način koji će osigurati sredstva za fond. No, čim struja poskupi, a to će se desiti, tad ćemo reći da se taj dio koji nama pripada, da bi skratili muku, osigura iz tog poskupljenja", navodi Husić.