BiH
0

Šimšić: Završne riječi Tužilaštva

Sarajevo-x.com/BIRN
Tužilac Ibro Bulić je u završnim riječima zatražio od Apelacionog vijeća osuđujuću presudu za Bobana Šimšića zbog učešća u zločinima tokom 1992. godine u Višegradu. Odbrana će svoje završne riječi iznijeti 7. augusta ove godine, a 8. augusta će Apelaciono vijeće donijeti pravosnažnu presudu.

“Tužilaštvo predlaže izricanje što strožije kazne jer je jedina primjerena stepenu i odgovornosti optuženog”, rekao je tužilac Bulić.

“Boban Šimšić je učestvovao u raznovrsnim oblicima zločina, što ukazuje na upornost u činjenju djela, a u toku dvogodišnjeg suđenja nije izrazio kajanje niti pomogao žrtvama koje su ga molile da im kaže gdje bi mogle tražiti kosti najmilijih”, kazao je Bulić.

U optužnici, koju je Sud BiH potvrdio 28. jula 2005. godine, stoji da je Boban Šimšić od aprila do jula 1992. godine učestvovao u progonu civilnog stanovništva sa područja općine Višegrad, ubistvima, silovanjima, mučenju, premlaćivanju, te prisilnom nestanku osoba.

Ibro Bulić je istakao da je Tužilaštvo ponudilo dovoljno dokaza da je Šimšić, “postupajući sa diskriminatornom namjerom”, počinio zločine nad Bošnjacima sa područja Višegrada.

“Svjedoci Tužilaštva su u bitnim dijelovima potvrdili svoje iskaze date u ranijim izjavama, dok u malom broju postoje odstupanja, ali je to i logično zbog protoka vremena, obrazovanosti svjedoka, susreta sa optuženim i sudom”, rekao je Bulić.

Tužilaštvo BiH je tokom dokaznog postupka saslušalo 28 svjedoka i tri vještaka, koji su govorili o progonima, ubistvima, silovanjima, prisilnim nestancima i mučenjima Bošnjaka u Višegradu tokom 1992. godine.

“Svjedoci Tužilaštva i Odbrane su potvrdili da su od maja do septembra 1992. godine na području Višegrada lokalni Srbi, pripadnici Vojske Republike Srpske i Jugoslovenske narodne armije te paravojnih formacija učestvovali u zatvaranju Bošnjaka u Osnovnu školu ‘Hasan Veletovac’ i Vatrogasni dom, gdje su mučeni i žene silovane, te u progonu civila s tog područja”, tvrdi Bulić.

U optužnici stoji da je Šimšić, zajedno sa Milanom Lukićem, “neutvrđenog datuma u drugoj polovini juna 1992. godine” iz Osnovne škole “Hasan Veletovac” izveo nekoliko civila i odveo iz škole, od kada im se gubi svaki trag.

“Svjedoci su potvrdili da je rijeka Drina nosila tijela ubijenih muškaraca. Zločini koji su počinjeni dobro su prikriveni jer žrtve i dalje tragaju za tijelima najmilijih”, istakao je Bulić i dodao da su “promjene u Višegradu po veličini iza Srebrenice”.

U junu 2006. godine Sudsko vijeće je Bobana Šimšića oglasilo krivim za dvije podtačke optužnice i izreklo kaznu od pet godina zatvora. Tužilaštvo BiH i Odbrana su uložili žalbu na presudu, nakon čega je u januaru 2007. godine ukinuta prvostepena presuda.

Obnovljeni proces pred Apelacionim vijećem počeo je u martu 2007. godine.