BiH
0

Simpozijem obilježna sedmica prevencije karcinoma vrata maternice

FENA
U povodu obilježavanja sedmice prevencije karcinoma vrata maternice (cerviksa) u BiH, a koji se obilježava u cijeloj Europi, Klinička bolnica Mostar organizirala je danas u Mostaru mini simpozij.

Kako je kazao prof. dr. sc. Srećko Šimić, u BiH je registrirano 1 200 žena koje su u predstadijumu karcinoma cerviksa.

Prema riječima voditeljice simpozija mr. sc. dr. Vajdane Tomić, veliki broj žena ne zna kako infekcija može biti opasna, a moderna medicina ima dosta uspješnih načina za borbu protiv spolnih zaraza.

Dr. Vajdana Tomić je kazala kako su najčešći uzročnici karcinoma cerviksa onkogene vrste humanog papiloma virusa (HPV) i to ponajprije tipovi 16 i 18.

"Za nastanak karcinoma vrata maternice potrebno je 10 do 15 godina, a u predmalignoj fazi bolest se može lako otkriti i uspješno liječiti. No, u BiH je problem što postoje dvije skupine žena i to one koje se redovito kontroliraju i one koje uopće ne idu na ginekološke preglede", kazala dr. Vajdana Tomić.

Tomić je također dodala da su faktori koji povećavaju rizik od razvoja karcinoma cerviksa rani spolni odnosi te često mijenjanje seksualnih partnera te dodala da je stoga vrlo bitna primarna prevencija koja podrazumijeva edukaciju mladih prije no što stupe u seksualne odnose.