BiH
39

FOTO / Simbolična akcija: SDP Stolac građanima dijelio kruške i jabuke

Klix.ba
SDP Stolac proveo je akciju dijeljenja krušaka i jabuka građanima Stoca i stolačkim školarcima.

U akciji je učestvovao i Damir Mašić, ministar Obrazovanja i nauke FBiH, Amer Zagorčić, ministar privrede HNK i Zoran Perić, zastupnik u Parlamentu FBiH.

Povod za ovu simboličnu akciju je navršenje godinu dana od donošenja presude Općinskog suda u Mostaru o ukidanju diskriminacije u školstvu na području Općina Stolac i Prozor.

"Ovom simboličnom akcijom SDP želi još jednom pokazati da ja raznolikost bogatstvo, a nikako skup nespojivih sadržaja i da se stvari koje se žele pokazati nemogućim zapravo jako dobro slažu u kombinaciji jedna s drugom. Nametanje neprirodnih podjela i nepoštivanje zakona i pravosudnih institucija nastavlja biti politikom snaga koje insistiraju na rušenju i trodijelnoj podjeli bosanskohercegovačkog društva u svim aspektima njegovog pluralnog postojanja. Takve politike i takve snage će uvijek imati snažne protivnike u SDP-u koji ustrajno promoviše mogućnost i historijsku praksu opstajanja raznolikog društva unutar jednog, zajedničkog, bosanskohercehovačkog državnog okvira", saopćeno je iz SDP-a Stolac.

U okviru posjete Stocu, ministar Mašić je obišao i UG "Prvi pupoljci". Ministar se upoznao sa radom ovog udruženja i teškim uvjetima u kojim egzistira, ali i sa naporima koje njegovi uposlenici poduzimaju u svrhu osiguranja adekvatnog predškolskog odgoja za djecu povratnika.

Angažman građana okupljenih oko UG "Prvi pupoljci" je naročito bitan kako jedina javna predškolska ustanova u Stocu funkcioniše po principu diskriminacije povratnika.