Suđenje za zločine u Kalinoviku
0

Silovana i označena za cijeli život

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Svjedokinja Državnog tužilaštva na suđenju za zločine u Kalinoviku, ispričala je da je optuženi Slavko Lalović zvani Ustaša bio dežurni stražar u školi "Miladin Radojević" u Kalinoviku kada ju je nepoznati vojnik silovao.

"Kad sam ja silovana, Lalović je bio na straži", kazala je zaštićena svjedokinja O, dodajući da su se i druga silovanja kao i ubistva dešavala u njegovoj smjeni. Ona je u sudnici prepoznala optuženog kao osobu koja je prstom pokazivala na žene koje trebaju ići da čiste kuće takozvanim "Šešeljevcima" u Mjehovinu, gdje su bile silovane.

"Ustaša je prstom diktirao žene koje treba da idu u selo Mjehovinu da namjeste kuće za Šešeljevce. Sve te žene i djevojčice su silovane. Znam da se jedna opirala, pa su je vezivali lancima za krevet. Ustaša, mi ga nismo drugačije znali, nam je prijetio da ako se njegovom bratu - koji je bio na ratištu - nešto desi, da će nas sve pobiti", kazala je svjedokinja.

Državno tužilaštvo tereti Slavka Lalovića zvanog Ustaša da je, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, dopuštao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima u Osnovnoj školi "Miladin Radojević", gdje je radio na obezbjeđenju zatvora.

Tokom augusta 1992. optuženi je nad zatočenim civilima u toj školi, kako se navodi u optužnici, primjenjivao mjere zastrašivanja i terora. Lalović je krajem istog mjeseca 1992. godine, kako tvrdi Tužilaštvo, dozvolio dvojici pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) da uđu u prostorije škole i siluju zatočenicu.

Svjedokinja O je dodala da su ona i drugi civili iz Gacka koji su bili zatvoreni u školi u Kalinoviku tražili od vojske da ih pobiju, jer nisu više mogli da podnesu silovanja i razna mučenja tokom augusta 1992. godine.

"Da su nas pobili, bolje bi bilo, ovako sam označena za cijeli život", kazala je svjedokinja, dodavši da je čula za ubistva pojedinih zarobljenika, te da je vidjela kamion kojim su odvezena njihova tijela.

Fadila Hatić, druga svjedokinja Tužilaštva BiH na ovom ročištu, prisjetila se kako je čistila krv u učionici na spratu škole, gdje su, prema njenim riječima, ubijeni Edin Bičo, Hašim Hatić, Džafer Kešo, Mujo Pervan...

"Osim onih koji su ubijeni u školi, nisu preživjele ni sestre Pervan i jedan dječak. Njih su odveli i nikad ih više nisu vratili", kazala je Hatić.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. mart ove godine.