Sud BiH
0

Silos: Ubistva i maltretiranja na kopanju rovova

Klix.ba
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Slavoljub Krivić je izjavio da su zatočenici vođeni da obavljaju radove, gdje su se dešavala ubistva, ranjavanja i maltretiranja.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Krivić je rekao da je 10. juna 1992. godine odveden u osnovnu školu u Pazariću, gdje je zatekao još Srba. Iz škole je, kako je dodao, odveden u “Silos”.

“U ‘Silosu’ nas uvode u ćeliju broj pet. Tu sam zatekao osobe srpske nacionalnosti. Ćelija je bila krvava, od tuče, batina”, kazao je svjedok, dodavši da njega niko nije “dirao”.

U vezi sa uslovima u “Silosu”, kako je svjedok rekao, zatvorenici se nisu smjeli obraćati upravniku i zamjeniku, jer bi “dobili batine”.

“Ishrana je bila zdjela hrane. To je voda i možda malo kupusa, četiri-pet kašika po osobi, i komad hljeba (...) Hranu su nam pojačali kada je zatvorenik umro od gladi”, kazao je Krivić.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Ðelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Bećir Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Šerif Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a ostali su bili pripadnici policijske, vojne i civilne vlasti.

Zatvorenike u “Silosu”, kako je rekao Krivić, čuvali su stražari. On je naveo da ga je jedan stražar u “Silosu” htio tući, kada je naišao upravnik Bećir Hujić i to spriječio.

“Nas 29. decembra 1992. prebacuju u macine ‘Krupa’. Raspoređuju nas u tri magacina. Šerif Mešanović je tu bio upravnik”, kazao je svjedok.

Dodao je da je iz tog objekta prebačen u Hrasnicu, odakle je odvođen na radove.

“Radio sam kopanje tranšeja, pravili smo bunkere, nosili grede... Tokom drugog puta kada sam boravio u Hrasnici, kopamo tunel u Butmiru, na Igmanu kopamo tranšeje...”, prisjetio se svjedok.

Tokom obavljanja radova, kako je rekao, dešavala su se ubistva, ranjavanja, pogibije i maltretiranja zatočenika.

“U aprilu 1993. ubijena su trojica. Ja nisam prisustvovao ubistvu, ali je razlog bio bijeg četiri zarobljenika. Nas druge su natjerali da se popnemo na kamion i kleknemo. Vršili su fiziološke potrebe po nama i tjerali nas da pjevamo”, ispričao je Krivić.

Svjedok je nakon toga boravio u “Silosu”, gdje je viđao Šerifa Mešanovića. Kazao je kako je Mešanović jedne prilike u “pijanom stanju” tukao dvojicu zatočenika. Krivić je “Silos” napustio 19. januara 1996. godine.

Tužilac Behaija Krnjić obratio se Sudskom vijeću i rekao da je u ponedjeljak razgovarao sa Goranom Golubom, koji je svjedočio 17. januara, a zbog pisanja “srbijanskih medija” da je Goluba tokom zatočeništva na Igmanu maltretirala jedna estradna zvijezda.

“Golub mi je rekao da je presreten pred Sudom BiH i da je na njega pritisak izvršio Tomić i ponudio mu da potpiše neki papir”, kazao je Krnjić, podsjetivši da svjedok ni tokom suđenja, a ni u Tužilaštvu BiH, nije želio govoriti o događajima s Igmana.

Advokat Duško Tomić, koji brani jednog od optuženih u ovom predmetu, želio se obratiti, ali mu Sudsko vijeće to nije dopustilo, uz obrazloženje da ponašanje branioca reguliše etika, a ne zakon.

Suđenje se nastavlja sutra.