BiH
0

Silajdžićevo podsjećanje na ulogu Izetbegovića

FENA
Povodom sutrašnje pete godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić podsjeća na "zasluge ovog prvog bosansko-hercegovačkog državnika modernog vremena, koji je našu zemlju poveo u nezavisnost i koji se u najtežim uslovima nastavio zalagati za vrijednosti demokratije i multietničkog društva".

Kako navodi Silajdžić u svojoj humanosti, rahmetli Alija Izetbegović je ostao nepokolebljiv.

  • Čak i u najtežim trenucima bio je izuzetno osjetljiv na ljudsku patnju i činio je sve da se žrtve, koje su bile neminovne, svedu na najmanju mjeru. Nije vodio politiku uzvraćanja istom mjerom i vodio je računa o osjećanjima svih u Bosni i Hercegovini, o tradiciji, vjeri, kulturi i sličnim vrijednostima naše zemlje. Zbog takve politike, oni koji su branili Bosnu i Hercegovinu danas mogu ići uzdignute glave, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Povodom obilježavanja pete godišnjice smrti Alije Izetbegovića, u ponedjeljak, 20. oktobra, predsjedavajući Silajdžić položit će cvijeće na njegov mezar, najavljeno je iz Silajdžićeva ureda.