BiH
0

Silajdžić uputio pismo zvaničnicima UN-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je danas pismo generalnom sekretaru UN-a te predsjedniku Generalne skupštine UN-a, a u povodu pisma koje je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović poslao istim zvaničnicima.

Silajdžić u pismu ističe da upravo navodi Radmanovića predstavljaju njegov lični stav te da sadrže niz činjeničnih propusta.

Prije svega, istaknuto je da je Predsjedništvo BiH još 28. maja ove godine, na 38. redovnoj sjednici, usvojilo odluku kojom zadužuje Silajdžića kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da predstavlja BiH na 63. Generalnoj skupštini UN-a, uključujući i potrebe generalne debate na toj skupštini.

Odluka je donesena jednoglasno. S obzirom na ove činjenice, Silajdžić je eksplicitno i zvanično ovlašten od Predsjedništva BiH da predstavlja BiH na Generalnoj skupštini UN-a, uključujući i generalnu debatu.

Silajdžić sa žaljenjem konstatita propust člana Predsjedništva BiH Radmanovića da se prisjeti ove odluke Predsjedništva BiH jer ovakvi propusti nanose štetu interesima i ugledu BiH u svijetu.

-Kada je u pitanju platforma o nastupanju, neophodno je podsjetiti da ista nije usvojena isključivo zbog insistiranjima na interesima druge države, odnosno Srbije, ali i da usvajanje ili neusvanjanje tog dokumenta ne utiče na činjenicu da je predsjedavajući Silajdžić ovlašten od Predsjedništva BiH da predstavlja BiH na Generalnoj skupštini UN-a i na generalnoj debati, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.