BiH
0

Silajdžić: Ugovor sa Hrvatskom o dvojnom državljanstvu destruktivan po vitalne interese FBiH

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, pozdravlja odluku bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da podrže njegov proglas da je bilateralni ugovor sa Republikom Hrvatskom o dvojnom državljanstvu destruktivan po vitalne interese Federacije.

Ovim potezom zaustavlja se praksa bilateralnih ugovora, te se mora pristupiti što hitnijem stavljanju Člana 17 Zakona o državljanstvu BiH van snage.

Na sjednici Predsjedništva BiH od 19. februara 2008. godine, dr. Silajdžić je glasao protiv ratifikacije ovog ugovora, te je u skladu sa Ustavom BiH odluku o toj ratifikaciji za koju su glasala druga dva člana Predsjedništva proglasio destruktivnom po vitalne interese Federacije. Taj proglas je danas podržalo svih petnaest prisutnih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, znatno više od neophodne dvotrećinske većine. Sukladno ovim potezima, ugovor sa Hrvatskom neće stupiti na snagu.

S obzirom na ovu činjenicu, Bosna i Hercegovina nema ugovor o dvojnom državljanstvu sa bilo kojom od susjednih zemalja jer je ugovor sa Srbijom i Crnom Gorom prestao biti na snazi nakon raspada te državne zajednice. Praksa bilateralnih ugovora je univerzalno osuđena kao diskriminirajući i neefikasan pristup problemu dvojnog državljanstva, te je rješenju tog problema neophodno pristupiti na cjelovit način, u interesu svih BiH državljana svih nacionalnosti, kroz izmjenu člana 17 Zakona o državljanstvu.

Današnji potez ni u kom smislu ne može biti protumačen kao uperen protiv hrvatskog naroda jer će izmjena Člana 17 rješiti problem svih BiH državljana, uključujući i one sa hrvatskim državljanstvom. Šta više, bilateralni ugovor sa Hrvatskom ne rješava problem hiljada BiH državljana hrvatske nacionalnosti koji se nalaze u trećim zemljama, poput Kanade, Australije, Argentine i SAD-a.

Silajdžić stoga poziva sve relevantne domaće, ali i međunarodne, faktore da udvostruče napore ka stavljanju člana 17 van snage, kako bi se konačno otklonio diskriminirajući i nadasve nehuman odnos prema pitanju dvojnog državljanstva.