BiH
0

Silajdžić u Libiji razgovarao s najvišim zvaničnicima

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić razgovarao je u Tripoliju, tokom zvanične posjete Libiji, s predsjednikom Parlamenta Libije Miftahom Muhamedom Keibom.

Predsjedavajući Silajdžić je kazao da mu je drago da se Libija gradi i razvija te izrazio nadu da ubuduće što veći broj bosanskohercegovačkih kompanija radi u Libiji.

On je istaknuo da je Bosna i Hercegovina otvorena za investicije te pozvao libijske kompanije i biznismene da intenzivnije učestvuju u projektima u BiH.

Prema riječima predsjedavajućeg Silajdžića, ekonomska saradnja između Libije i Bosne i Hercegovine je od izuzetnog značaja, ali je važna saradnja i u drugim segmentima.

Iskazao je želju za dolaskom parlamentarne delegacije Libije Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Parlamenta Libije Miftah Muhamed Keiba je rekao da je posjeta predsjedavajućeg Silajdžića temeljac za buduću saradnju Bosne i Hercegovine i Libije.

Prema njegovim riječima, Libija i BiH su do sada dobro sarađivale, a Libija želi unaprijediti saradnju s BiH na svim nivoima i u raznim oblastima.

Predsjednik libijskog parlamenta je izrazio nadu za ponovnim uspostavljanjem avionske linije između Tripolija i Sarajeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je tokom zvanične posjete Libiji dao intervjue državnom radiju i državnoj televiziji Libije.

Govoreći o utiscima o posjeti Libiji, predsjedavajući je istakao da je tokom njegovog susreta s liderom, predsjednikom Moamerom El- Gadafijem, rečeno da između Bosne i Hercegovine i Libije postoji dugi period saradnje te da su odnosi između dviju država dobri i da nema otvorenih pitanja.

Također je u intevjuima istaknuo da se Libija ubrzano razvija i da očekuje intenzivnije učešće bosanskohercegovačkih kompanija u Libiji. Predsjedavajući je kazao da je važno razvijati ekonomske odnose, sarađivati u oblasti kulture i u drugim segmentima od značaja za dvije zemlje.

Prema njegovim riječima, odnosi između Bosne i Hercegovine i Libije su važni ali i kontinuitet razvoja tih odnosa. Kao posebno značajno istaknuo je važnost praćenja realizacije svih dogovora i potpisanih sporazuma.

Predsjedavajući Silajdžić je u Tripoliju obišao Centar za istraživanje Zelene knjige (knjiga koju je napisao predsjednik Libije Moamer El- Gadafi) i Ambasadu Bosne i Hercegovine gdje mu je domaćin bio ambasador Ferhat Šeta.Također je posjetio Sabratu, mjesto udaljeno oko 60 kilometara od Tripolija, gdje se nalaze ostaci starog rimskog grada.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i premijer Libije El-Bagdadi Ali El-Mahmudi potpisali su u Tripoliju Zajedničku izjavu o uzajamnoj saradnji Velike Socijalističke Narodne Libijske Džamahirije i Bosne i Hercegovine za 2008. i 2009. godinu. U Izjavi se navodi da su tokom zvanične posjete predsjedavajućeg Silajdžića Libiji održani sastanci s predsjednikom Libije i s predsjednikom vlade Libije te da su vođeni bilateralni razgovori o metodama unapređenja odnosa između dviju država, ali i o regionalnim i međunarodnim problemima čija rješenja su od obostranog interesa.

Usaglašeno je, stoji u Zajedničkoj izjavi, da se razmjenjuju mišljenja o bilateralnoj, regionalnoj i međunarodnoj problematici ali i da je u planu potpisivanje sporazuma o poticaju, zaštiti i garanciji investiranja,sporazuma o izbjegavanju duplog oporezivanja i sporazuma o naučno-tehničkoj i kulturnoj saradnji.

U Zajedničkoj izjavi također piše da će se saradnja na ekonomskom planu odvijati radi povećanja obima investiranja u različitim sektorima, posebno u sektorima nekretnina,energetike, poljoprivrede,turizma i drvnoprerađivačkom sektoru.

Spominje se i zajedničko učešće na sajmovima, ali se i bosanskohercegovačke firme pozivaju da učestvuju u realizaciji na projektima izgradnje infrastrukture u Libiji.

U segmentu saradnje u zdravstvenom sektoru, data je podrška zajedničkoj proizvodnji lijekova, prijenosu tehnologija, razmjeni iskustava i pružanju tehničke pomoći i obuke, zatim dovođenju medicinskih kadrova iz Bosne i Hercegovine i zajedničkom radu, odnosno saradnji bolnica iz Libije i Bosne i Hercegovine.

U segmentu naučne i kulturne saradnje u Izjavi stoji interes za razmjenom studijskih stipendija u različitim oblastima, za zajedničkim radom univerziteta Libije i univerziteta Bosne i Hercegovine, za održavanjem kulturnih seminara i predavanja u svrhu upoznavanja civilizacija i kultura obje zemlje.

U obraćanju nakon potpisivanja, premijer Libije El-Bagdadi Ali El -Mahmudi je rekao da je Zajednička izjava nastala nakon susreta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i predsjednika Libije Moamera El-Gadafija te da će, kako je rekao, biti od koristi za obje zemlje i u svim oblastima koje su spomenute u Izjavi. Predsjedavajući Silajdžić je u obraćanju kazao da mu je izuzetno drago što je imao susret s liderom te da je posebno prijatno iznenađen prijateljskom dobrodošlicom u Libiji. Rekao je da je Zajednička izjava od koristi za Bosnu i Hercegovinu i Libiju te je iskazao veliku zahvalnost predsjedniku Libije, libijskoj vladi i libijskom narodu za svu pomoć i podršku koju pružaju Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću, tokom zvanične posjete Libiji, ukazana je i posebna čast, koja se ukazuje rijetkim svjetskim državnicima. Naime, priređena je večera u čast predsjedavajućeg Silajdžića kojoj je, u svojoj rezidenciji, domaćin bio predsjednik Libije Moamer El-Gadafi.

Tokom dvosatnog susreta, koji je bio izuzetno otvoren i prijateljski, između ostalog razgovarano je o situaciji u Bosni i Hercegovini, njenom putu ka Evropskoj uniji, zatim o globalnoj političkoj sceni te o unapređenju saradnje između Libije i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je predsjednika Libije Moamera El-Gadafija pozvao da dođe u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.