Posjete
0

Silajdžić u Islamskoj Republici Mauritaniji

FENA
U okviru posjete Islamskoj Republici Mauritaniji, a u povodu godišnjice mevluda, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić susreo se danas s predsjednikom Mauritanije Mohamedom Ould Abdel Azizom.

Silajdžić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku posjetiti ovu afričku državu te izrazio nadu za jačanjem saradnje između BiH i Mauritanije. On je zatražio podršku Mauritanije u kandidaturi Bosne i Hercegovine za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, te pozvao na jačanje privredne saradnje između dvije zemlje.

Abdel Aziz je istakao spremnost Mauritanije da podrži kandidaturu Bosne i Hercegovine za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti, te izrazio dobrodošlicu bh. privrednicima da učestvuju u izgradnji turističkih i drugih privrednik kapaciteta Mauritanije.

Sagovornici su se dogovorili da se odnosi između dvije zemlje intenziviraju kako bi se učvrstila saradnja kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou a sa ciljem proširenja podrške Bosni i Hercegovini u Vijeću sigurnosti od drugih afričkih zemalja.

Tokom boravka u Mauritaniji, Silajdžić je u utorak navečer prisustvovao svečanosti u povodu godišnjice rođenja Poslanika Muhameda, kao i prijemu "Libijska noć" kojoj su prisustvovale mnoge zvanice uključujući i lidera Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije Muamera Gadafija, saopćeno je iz kabineta Silajdžića.