BiH
0

Silajdžić: Tihić izgubio kompas

FENA
Član Predsjedništva BiH, predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić ocijenio je danas da izjave predsjednika SDA Sulejmana Tihića o reformi policije i raznim drugim nasumičnim temama ukazuju da je izgubio kompas u vezi s ključnim pitanjima za BiH.

U saopćenju iz Silajdžićevog ureda se navodi da je Tihić svojim reteriranjem i paralelnim djelovanjem pristao na cementiranje entitetskih policija.

  • Upravo zbog toga sam i potpisao Protokol koji može omogućiti SAA bez zatvaranja bilo kakvih opcija vezanih za konačno ustavno ustrojstvo zemlje. Pokušaji Tihića da svoje stavove opravda dovodeći u pitanje kvalifikacije mojih savjetnika su posebno neutemeljeni, ali i krajnje apsurdni i neučtivi. S obzirom na to da mi nikada nismo preispitivali kvalifikacije Tihića za matičarske poslove, nejasno je po kom osnovu on sebi daje pravo da moje savjetnike ocjenjuje kao “neiskusne” pravnike koji su od anglosaksonskog prava “naučili nešto” a od kontinentalnog “ništa", poručuje Silajdžić.

Ovaj atak, dodaje se, naročito je apsurdan kada se uzme u obzir da Arnaut nosi zvanje doktora prava s UC Berkeleya, jednog od deset najprestižnijih univerziteta u svijetu.

Tokom karijere bavio se najkompleksnijim pitanjima međunarodnog i ustavnog prava, na najelitnijim pozicijama, predstavljajući desetine multinacionalnih kompanija i stranih država pred sudovima i arbitražnim tijelima širom svijeta te u različitim pravnim sistemima.

  • Umjesto da u svoj tim privuče osobu sa sličnim kvalifikacijama, kakvih je naša dijaspora puna, Tihić svojim izjavama guši povratak. Tihić također zaboravlja da je veliki dio poslijeratnog bh. sistema, počev od Ustava, baziran na anglosaksonskom pravu. Da je toga svjestan, možda ne bi pristao na presedane koji cementiraju ne samo entitetske policije već i samu etnoteritorijalnu podjelu BiH. Te iste presedane mu nude razni pravnici, kako anglosaksonski, tako kontinetalni, s kojim Tihić ne vodi pregovore, već ispunjava njihove želje. Konačno, Tihić u posljednje vrijeme dijeli lekcije iz patriotizma, a zaboravlja da tokom agresije svoje pravničke sposobnosti u koje je toliko uvjeren nije koristio u BiH već da je odlučio raditi vani, kaže se u saopćenju.