BiH
0

Silajdžić sudjelovao na Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike u Seattleu

FENA
Član Predsjednistva BiH Haris Silajdžić sudjelovao je na tradicionalnom godišnjem susretu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike održanom između 25. i 28. maja u Seattleu, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Pored učešća na okruglim stolovima o pitanjima od važnosti za bh. dijasporu, Silajdžić je pripadnike bh. dijaspore iz svih dijelova SAD-a i Kanade informirao o situaciji u BiH na svečanoj večeri.

Kako se navodi u saopćenju, on je dijaspori zahvalio na bezrezervnoj podršci protiv aprilskog paketa ustavnih amandmana, te istakao da je BiH u daleko boljoj strateškoj poziciji, jer su se njene patriotske snage uspjele oduprijeti pritisku da prihvate štetna rješenja.

Također, Silajdžić je istaknuo važnu ulogu koju su u ovom procesu igrali bosanski Franjevci, te podsjetio prisutne da njih i Bošnjake veže neraskidiva veza zbog te potpore.

On je pripadnike dijaspore informirao o naporima koje Stranka za BiH već skoro godinu dana vodi u pravcu ukidanja člana 17. Zakona o državljanstvu BiH, koji prijeti da bez bh. državljanstva ostavi više od pola miliona bh. državljana prognanih širom svijeta.

Silajdžić je obećao da će u ovoj borbi istrajati, te istaknuo da bh. dijaspora predstavlja najveće bogatstvo BiH.

Zahvalio je i Bošnjačko-američkom savjetodavnom vijeću za BiH (BAACBH) na uspjehu koji je ta nezavisna organizacija postigla kroz lobiranje u Washingtonu, a pogotovo na nedavnom formiranju kluba BiH u američkom kongresu.