BiH
0

FOTO / Silajdžić se susreo sa žrtvama Veselina Vlahovića

Sarajevo-x.com
Na inicijativu udruženja koja predstavljaju žene žrtve agresije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić susreo se danas sa predstavnicima tih udruženja i žrtvama Veselina Vlahovića “Batka" i sličnih zločinaca, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Prisutni su istakli da su sastanak tražili kako bi istakli svoju zabrinutost zbog događanja u Španiji u vezi sa ekstradicijom Vlahovića Bosni i Hercegovini, te zatražili pomoć predsjedavajućeg Silajdžića u osiguranju hitnog Vlahovićevog izručenja.

Predsjedavajući Silajdžić je prisutne upoznao sa dosadašnjim djelovanjem u tom pravcu, uključujući i komunikaciju sa Vladom Španije, te sa najnovijim dešavanjima u ovom slučaju.

Silajdžić je pojasnio da je sudija koji je vodio proces protiv Vlahovića za djela počinjena u Španiji još u prošli petak potpisao rješenje kojim se ponovo otvara put za skoru Vlahovićevu ekstradiciju Bosni i Hercegovini, o čemu je sudija danas i zvanično obavijestio našu ambasadoricu u Španiji, navodi se u saopćenju.

Pored potresnih opisa Vlahovićevih zločina, učesnice sastanka su istakle da su u stalnom kontaktu sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine prema kojem su uputile 113 izjava o tim zločinima, te da su spremne i usmeno svjedočiti o tome kada Vlahović konačno bude priveden pred lice pravde.