Tripoli
0

Silajdžić se susreo sa Gadafijem, Bagdadijem i Huvejdžom

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić susreo se danas u Libiji, u Tripoliju, sa vođom Libijske Arapske Džamahirije i novoizabranim predsjednikom Afričke unije Muamerom el Gadafijem, te sa premijerom Libije dr. Mahmudijem Bagdadijem i ministrom finansija dr. Muhamedom el Huvejdžom.

Nakon što je uputio čestitke lideru Gadafiju za izbor na mjesto predsjednika Afričke unije, dr. Silajdžić je zahvalio za razumijevanje i pomoć koje Libija pruža Bosni i Hercegovini, posebno kad je u pitanju nastup naših kompanija u ovoj zemlji.

Dr. Silajdžić je iskoristio priliku da uputi poziv libijskim investitorima da ulažu u Bosnu i Hercegovinu, samostalno ili putem partnerstva sa našim firmama.

Razgovarano je i o modalitetima finansijske podrške Bosni i Hercegovini, kako bi prebrodila period ekonomske krize koja je zahvatila cijeli svijet.

Prilikom susreta sa premijerom Bagdadijem razmatrane su mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, a posebno u elektroenergetski sektor i poljoprivredu. Dr. Bagdadi je također naglasio da je Libija spremna, pored interesa za investiranje i zajednička ulaganja, uložiti depozite u određene banke u BiH, s ciljem jačanja finansijskog sektora.

Dogovoren je sastanak direktora bh. banaka sa partnerima u Libiji, kao i posjeta članova Vlade i zainteresovanih privrednika u drugoj polovini marta.

Razgovori su vođeni u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, te je izražena spremnost libijske strane za nastavak saradnje na svim poljima, saopćio je Kabinet dr. Harisa Silajdžića.