Silajdžić u Kuvajtu
0

Silajdžić se sastao s emirom šeikom Al Sabahom

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić danas je u Kuvajtu razgovarao s kuvajtskim emirom šeikom Sabahom Al Ahmadom Al Jaberom Al Sabahom o situaciji u našoj zemlji i načinima unaprjeđenja ekonomske saradnje između Kuvajta i BiH.

Silajdžić je zahvalio kuvajtskom emiru na podršci BiH i kazao da je ekonomija od izuzetnog značaja te istakao da postoje mogućnosti za ulaganja kuvajtskih biznismena u našu zemlju.

Kuvajtski emir je iskazao svoju punu podršku BiH i kazao da će Kuvajt i ubuduće podržavati BiH ali i da će inicirati da i druge prijateljske zemlje iz ovog dijela svijeta daju podršku BiH i njenim zvaničnicima. Po njegovim riječima, našoj zemlji je potreban ekonomski impuls i to je najbolji put da se pomogne BiH. On je kazao da su firme iz BiH dobrodošle u Kuvajt i da će imati prioritet u sklapanju poslova.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Silajdžić se sastao i s premijerom Kuvajta Nasserom Al Muhammedom Al Sabahom i zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Muhammed Al Sabahom. S njima je također razgovarao o mogućnostima ulaganja u našu zemlju te učešću bh. firmi u razvojnim projektima u Kuvajtu.

Zvaničnici kuvajtske vlade su iskazali podršku BiH i istakli da su spremni da unaprijede saradnju sa BiH u ekonomskom segmentu.

U Kuvajtu je danas potpisan Sporazum između BiH i Države Kuvajt o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu. Sporazum su potpisali zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović i zamjenik ministra finansija u Vladi Kuvajta Khalifa M. Hamada.

Nakon potpisivanja je istaknuto da je ovo važan korak za unaprjeđenje ekonomskih odnosa između dvije zemlje kako bi bili još bolji te da će se na taj način , kako je rečeno, pospješiti investiranje u BiH.

Predsjedavajući Silajdžić se danas sastao i s Ali Alghanimom, predsjednikom Asocijacije biznismena, s kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji.

Po riječima Ali Alghanima, Asocijacija biznismena podržava BiH i njene napore da se ekonomski razvije.On je istakao da će Asocijacija podržati sve aktivnosti koje vode ka razvoju BiH te je predložio da se oformi grupa koju će sačinjavati biznismeni iz dvije zemlje, i koja će svojim aktivnostima podržavati ali i unaprjeđivati ekonomsku saradnju između BiH i Kuvajta. Kazao je da bi se susret biznismena organizirao dva puta godišnje, u BiH i u Kuvajtu te da će na taj način ekonomska saradnja biti bolja a implementacija zajedničkih projakata u budućnosti efikasnija.

U Kuvajtu je danas održan i okrugli sto na kojem su privrednici iz BiH i Kuvajta razgovarali o mogućnostima zajedničke saradnje.

Bh. privrednici, Faruk Širbegović direktor kompanije "Širbegović", Elvedin Borovina direktor "Hidrogradnje", Amer Bukvić direktor "BBI banke", Hamed Ramić direktor "Euroasfalta" i Medaga Hodžić vlasnik "BH 4 d.o.o. Jajce" prezentirali su firme iz kojih dolaze i projekte koje su do sada realizirali.

Oni su naglasili spremnost da njihove firme rade i u Kuvajtu na brojnim razvojnim projektima ali su iskazali spremnost da s kuvajtskim firmama zajednički implementiraju investicijske projekte u BiH. Kuvajtski biznismeni su kazali da imaju dobra iskustva sa ulaganjima u BiH te iskazali spremnost za dalja investiranja u našu zemlju, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Vezani članci