BiH
0

Silajdžić razgovarao sa predsjednikom kuvajtskog Fonda za razvoj

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine primio je danas visoku delegaciju Kuvajtskog fonda za razvoj, na čelu sa predsjednikom Fonda Abdulwahabom Al Baderom.

Dolazak u Sarajevo je uslijedio nakon susreta dr. Silajdžića sa premijerom Kuvajta Nj.V. šeikom Nasserom Al Mohammedom Al Ahmed Al Jaber Al Sabahom u Njujorku prošle sedmice, a tom prilikom je zaključeno da će Kuvajt nastaviti kreditirati ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Direktor Kuvajtskog fonda gospodin Al Bader je rekao da je Kuvajtski fond za razvoj i do sada ulagao u našu zemlju, te naveo primjer posljednjeg odobrenog povoljnog kredita, u iznosu od 60 miliona KM, za izgradnju dijela zeničke zaobilaznice na Koridoru 5 C. Pored Koridora 5 C, razmatrani su svi drugi putni pravci u BiH u kojima bi Kuvajtski fond za razvoj mogao učestvovati. Osim puteva, u razgovoru su pomenuti drugi projekti od značaja za lokalnu zajednicu u Živinicama, Bihaću, Bužimu, Prijedoru i Sarajevu. Gospodin Al Bader je naglasio da u Fondu postoji spremnost da se razmotre svi prijedlozi koji dođu iz Bosne i Hercegovine, te da je to i razlog njegovog dolaska.

Dr. Silajdžić je zahvalio i za sve što je Kuvajt do sada uradio kad je u pitanju investiranje u našu zemlju, od Željezare u Zenici, sjedišta UNIS-a, pa do posljednjeg povoljnog kreditiranja Koridora 5 C. Zahvaljujući investicijama iz Kuvajta, kako je istakao dr. Silajdžić, zaposlene su hiljade radnika.