BiH
0

Silajdžić proglasio dvojno državljanstvo destruktivnim po vitalni interes Federacije

Sarajevo-x.com
"Odluku o ratifikaciji ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o dvojnom državljanstvu, koja je usvojena bez konsenzusa na 32. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, proglašavam destruktivnom po vitalni interes entiteta Federacije BiH", saopćeno je danas iz Kabineta Harisa Silajdžića.

"Na 32. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. februara, dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, g. Komšić i g. Radmanović, glasali su za usvajanje Odluke o ratifikaciji bilateralnog ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Kao treći član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, glasao sam protiv Odluke. U skladu sa članom V. 2. d) Ustava Bosne i Hercegovine, smatram da je ova Odluka destruktivna po vitalni interes entiteta iz kojeg sam izabran, čime su stvoreni uslovi da se bošnjački delegati u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine izjasne oko ovog pitanja. Pozivam, stoga ove delegate da u roku od 10 dana održe sjednicu i da dvotrećinskom većinom glasova podrže ovaj proglas", navedeno je u saopćenju člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

"Nisam podržao bilateralni ugovor sa Hrvatskom jer takvi ugovori, sa bilo kojom zemljom, ne vode rješenju problema dvojnog državljanstva, što su potvrdila i zadnja tri Visoka predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Takvi ugovori, čak, ovaj problem dodatno pogoršavaju", stoji u saopćenju.

"Član 17. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine glasi: 'Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države'. Međutim, kao što je i Ured visokog predstavnika u nekoliko navrata istakao, 'tokom proteklih godina postalo je jasno da mnoge zemlje u kojima živi značajan broj BH građana ne potpisuju takve bilateralne ugovore' ", saopćeno je iz Sialjdžićevog Kabineta.

"Stoga, ratifikovanje bilateralnog ugovora sa Republikom Hrvatskom, koja je jedna od rijetkih država koje takve ugovore dozvoljavaju, stavlja u povlašten položaj BH državljane sa hrvatskim državljanstvom, dok u diskriminirajući položaj dovodi BH državljane koji imaju državljanstvo zemalja koje jednostavno ne sklapaju takve ugovore. Ogromna većina BH državljana ima državljanstva upravo takvih zemalja, u kojima su mahom otišli ne svojom voljom, već zbog posljedica genocida, ratnih zločina i etničkog čišćenja. Umjesto nastavka takve diskriminirajuće i očito neefikasne prakse, Bosna i Hercegovina treba pristupiti rješavanju ovog problema na cjelovit način-stavljanjem člana 17. Zakona van snage, čime će se zaštititi interesi svih BH državljana, uključujući BH državljane koji imaju i državljanstvo Republike Hrvatske. Ukidanjem člana 17. u potpunosti se otklanja potreba za bilateralnim ugovorima, a svi BH državljani, iz reda svih naroda, i bez obzira gdje se nalaze i čije državljanstvo imaju ostaju BH državljani", rekao je član Predsjedništva Haris Silajdžić.

"Ne postoje bilo kakve smetnje za trenutno stavljanje člana 17. Zakona van snage, i takva inicijativa je u potpunosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Također, danas gotovo niti jedna demokratska zemlja ne oduzima svojim državljanima matično državljanstvo kada oni steknu neko drugo, a Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u svijetu koja dvojno državljanstvo uslovljava bilateralnim ugovorima. Upravo zbog nepostojanja takve prakse, vrlo mali broj zemalja je spreman sa Bosnom i Hercegovinom potpisati takve ugovore, a zemlje poput Kanade, SAD, Australije, Novog Zelanda i mnogih drugih su Bosni i Hercegovini zvanično saopštile da te ugovore neće potpisati. Te zemlje dvojno državljanstvo dozvoljavaju bez restrikcija i smatraju da Bosna i Hercegovina ovaj problem treba rješiti ukidanjem člana 17. Zakona. Jedini razlog protivljenja ovom pristupu se nalazi u pokušajima da se bitno izmjeni etnička slika Bosne i Hercegovine", objasnio je Silajdžić u saopćenju.

"S obzirom na ove činjenice, dalje sklapanje ili ratifikovanje bilateralnih ugovora sa bilo kojom državm je destruktivno po vitalni interes Federacije Bosna i Hercegovine jer ta praksa dovodi u diskriminirajući položaj veliki broj BH državljana iz tog entiteta. Također, nastavak te prakse prijeti da Bosnu i Hercegovinu stavi na put rješavanja problema dvojnog državljanstva kroz bilateralne ugovore, čime bi preko pola miliona BH državljana svih nacionalnosti koji se nalaze u zemljama koje takve ugovore ne potpisuju ostao bez BH državljanstva", zaključuje član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.