BiH
0

Silajdžić: Produžiti mandat OHR-a sa punim bonskim ovlastima

FENA
Bosna i Hercegovina ne vidi alternativu svom evroatlanskom integracijskom putu. Na tom polju je uloga međunarodne zajednice itekako važna i zbog toga je neophodno da se produži mandat OHR-a sa punim bonskim ovlastima, sve dok BiH ne bude nepovratno na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO savezu.

To je danas ustvrdio član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić na sjednici političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira za BiH u Briselu.

Silajdžić je naglasio da se vremenski rok za produženje ne smije ograničavati. Strategija odlaska međunarodne zajednice mora biti sinhronizirana s integracijskim procesom BiH u evroatlanske institucije.

Prije svega, BiH je potreban novi ustav, koji će joj povratiti njen stoljećima izgrađivan multietnički karakter, smatra član bh. Predsjedništva Silajdžić.

Prema njegovom mišljenju, BiH ima veliki potencijal koji bi mogao omogućiti svim njenim građanima bolji i uspješniji život. Ali, trenutno ustrojstvo sistema u BiH dijeli njen ekonomski prostor i ne omogućava iskorištavanje njenih punih potencijala.

Zbog toga je potrebno otkloniti sve prepreke kako bi se stvorio jedinstven ekonomski prostor i time omogućio prosperitet za sve građane BiH.

Isto tako, jedinstven obrazovni sistem je takođe važan za izgrađivanje zdravog demokratskog društva u BiH. Trenutno razjedinjen sistem obrazovanja dijeli građane BiH i u tom smislu je još uvijek neophodna pomoć međunarodne zajednice, kazao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u Briselu.