BiH
0

Silajdžić primio reisu-l-ulemu dr Mustafu Cerića

Sarajevo-x.com
Dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je primio reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića povodom 1. marta Dana nezavistnosti države Bosne i Hercegovine.

Čestitajući Dan državne nezavisnosti Predsjedništvu države i dr. Silajdžiću lično, reisu-l-ulema Cerić je obavijestio dr. Silajdžića da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ove godine obilježava nekoliko značajnih godišnjica, kao što su 470. godina Gazi Husrevbegove medrese, 120. godina Mekteb-i nuvvaba i 30. godina Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Dr. Silajdžić se zahvalio reisu-l-ulemi Ceriću na čestitkama, te izrazio spremnost da pomogne IZ-i u namjeri da obilježi datume iz povijesti Bosne i Hercegovine koji nisu važni samo za IZ-u, već i za opći duhovni i kulturni razvoj Balkana, pa i Evrope.

Povodom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu dr. Silajdžić i dr. Cerić su se složili da je presuda nepravedna u odnosu na žrtve genocida, jer su dodatno ponižene od onih od kojih se očekivalo da pokažu pravednost i humanost prema čovjeku. Dr. Silajdžić je naglasio da je presuda Međunarodnog suda nedvojbeno potvrdila da se genocid desio i da su ga počinile "vlasti Republike Srpske" i to u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija s namjerom, kako stoji u odluci, "da unište bosanske Muslimane u Srebrenici".

Reisu-l-ulema dr. Cerić je rekao da nas, stoga, presuda ne smije obeshrabriti, već treba da u nama probudi odgovornost i saznanje da svijet priznaje samo jake i sposobne, te da ne možemo računati na milost, već na svoju pamet i snagu koja nas može, uz Božju pomoć, spasiti od neistine, nepravde i genocida.

Dr. Silajdžić i reisu-l-ulema Cerić su se složili da je vrijeme za naše istinsko jedinstvo i međusobnu solidarnost u kojoj će naša djeca prepoznati svoju bolju i sretniju budućnost.