BiH
0

Silajdžić primio predstavnike Udruženja roditelja maloljetne djece

FENA
Predstavnici Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH susreli su se u ponedjeljak u Sarajevu s premijerom Kantona Sarajevo Samirom Silajdžićem. Na sastanku su predložene konkretne mjere sprječavanja maloljetničke delikvencije s naglaskom na konstantnu edukaciju roditelja i djece.

"Problem maloljetničke delikvencije mora rješavati struka, odnosno tim u čijem sastavu su pedagozi, psiholozi, neuropsihijatri, sociolozi, pravnici, socijalni radnici a institucije trebaju dati podršku njihovim aktivnostima", istakao je danas prije sastanka predsjednik Udruženja dipl. sociolog Adil Žigić.

Žigić je uvjeren da problem maloljetničke delikvencije potiče iz porodice koja je "najranjivija u ovom tranzicijskom i poslijeratnom periodu".

"Mi moramo djelovati preventivno i edukativno radi ozdravljenja porodice i poboljšanja komunikacije između djece i roditelja. Kada djecu naučimo razlici između dobra i zla već smo napravili pola posla", kazao je Žigić.

Plan i program sprječavanja maloljetničke delikvencije koji će biti prezentiran i premijeru Silajdžiću uključuje i "sklanjanje djece s ulica".

S tim u vezi, istakao je Žigić, djeci će biti ponuđeni različiti sadržaji, prvenstveno sportski da bi naučila sve o primjerenom ponašanju, timskom radu te usvojila sportske aktivnosti u zamjenu za neprimjereno i često nasilničko ponašanje.

"Usmjeravat ćemo njihovu energiju na dobre stvari i nije slučajno da je potpredsjednik Udruženja višestruki šampion bivše Jugoslavije u borilačkim sportovima Ramo Kasumović. Djeca će pohađati besplatne kurseve borilačkih vještina, razvijati sposobnosti te naučiti i da se odbrane ako je potrebno", kazao je Žigić.

Udruženje očekuje podršku Kantona Sarajevo i ostalih institucija u ovom dugotrajnom i korisnom procesu.

Iako je bilo najavljeno da će sastanku moći prisustvovati i novinari, susret je ipak zatvoren za medije te će o rezultatima sastanka javnost biti obaviještena naknadno.