BiH
0

Silajdžić primio Majke enklava Srebrenice i Žepe

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić primio je predstavnice Udruženja građana "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Tokom sastanka predstavnice Udruženja upoznale su Silajdžića sa trenutnim aktivnostima, posebno onim koje se tiču postupka po tužbi žrtava genocida protiv vlade Holandije i Ujedinjenih nacija. Istakle su da je za ovaj postupak presudna 2008. godina, da je primarno da se utvrdi odgovornost tuženih strana zato što nisu spriječile genocid u Srebrenici pa tek onda naknada štete za žrtve genocida.

Takođe su istakle problem pomoći stvarnim povratnicima u Podrinje, obzirom da povratnici koji žive na ovom području nemaju osigurane najelementarnije uslove za život i opstanak, o čemu po njihovom mišljenju ne vode dovoljno računa nadležna resorna ministarstva i druge institucije.

Silajdžić je podržao nastojanja Udruženja da se pomoć obezbijedi stvarnim povratnicima prvenstveno kroz konkretne projekte za održivi povratak na ovom području, kao i da se pomogne porodicama koje su u statusu socijalne potrebe i nisu u mogućnosti privređivati, navodi se u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Takođe je dao podršku da se raspodjela 1000 motokultivatora koje je donirala Islamska Republika Pakistan žrtvama genocida, izvrši stvarnim povratnicima na ovom području obzirom da je bilo dosta pritužbi na dosadašnji način odabira korisnika ove donacije.