Sarajevo
0

Silajdžić primio delegaciju Parlamenta Australije

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas u Sarajevu delegaciju parlamentaraca Australije, koja boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH.

Pored Silajdžića, sastanku su prisustvovali i diplomatski savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva Željka Komšića Nerkez Arifhodžić te savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva iz RS-a Nebojše Radmanovića Boris Buha, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Poželivši dobrodošlicu, Silajdžić je izrazio uvjerenje da će se saradnja između BiH i Australije u narednom periodu podići na znatno viši nivo, bez obzira na veliku geografsku udaljenost.

On je upoznao parlamentarce Australije o postignutom napretku koji je BiH ostvarila na putu prema EU i NATO te izrazio optimizam u pogledu uspješnog završetka preostalih reformi.

"Naša ekonomija bilježi rast od šest posto. Pored toga, ogroman hidropotencijal nam je još uvijek neiskorišten. U narednom periodu moramo promijeniti sistem, koji je pun blokada i tako omogućiti dobre uslove za život svih građana u BiH", kazao je Silajdžić.

Dodao je da se saradnja između dvije zemlje može razvijati, prije svega na planu ekonomije, turizma i kulture.

Izražena je velika zahvalnost Vladi i građanima Australije za prihvat velikog broja bh. građana, koji su danas korisni australskom društvu.

Predsjednik Senata Australije Džon Hog, koji predvodi parlamentarnu delegaciju, iskazao je zahvalnost za topao prijem u BiH te spremnost za unapređenje saradnje između dvije prijateljske zemlje. One su, njegova je ocjena, po svom karakteru multinacionalne, multireligijske i multikulturalne zemlje, čiji građani žele biti i dobri građani čitavog svijeta.