Sarajevo
0

Silajdžić primio delegaciju Diplomatske akademije iz Beča

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas delegaciju oko 40 studenata Diplomatske akademije iz Beča, koje su predvodili novoimenovani direktor Akademije dr. Hans Winkler, te profesori Thomas Row, Elisabeth Hofer i dr. Hanspeter Neuhold i predstavnik Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom, Silajdžić je naglasio važnost principa vladavine prava u međunarodnim odnosima, kao i primjenu principa vladavine prava u reformskim procesima u Bosni i Hercegovini.

On je, također, naglasio da je budućnost u rukama mladih generacija, ali je istakao da mladi naraštaji u Bosni i Hercegovini još nemaju sistem školovanja koji bi osigurao reintegraciju bosanskohercegovačkog društva, a ne produbljivao podjele koje su nametnute agresijom i ratom.

Silajdžić je, također, istakao da vjeruje kako će proces evroatlantskih integracija značiti prihvatanje standarda i vrijednosti koji će omogućiti svakom građaninu Bosne i Hercegovine da uživa sva individualna prava koja mu pripadaju, bez obzira na etničku pripadnost, te da prava građanina neće biti narušena na račun kolektivnih prava.

Direktor Akademije dr. Winkler kraju razgovora je zahvalio Silajdžiću za dodatno izdvojeno vrijeme, te istakao da će informacije koje su studenti imali priliku dobiti itekako koristiti u njihovom magistarskom programu Napredni međunarodni odnosi, saopćeno je iz Ureda Harisa Silajdžića.