BiH
0

Silajdžić primio apostolskog nuncija u BiH

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić primio je danas apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini Alessandra D'Erricoa sa kojim je razgovarao o evropskom putu Bosne i Hercegovine i trenutnoj političkoj situaciji u zemlji i regionu, saopćeno je iz Kabineta dr. Harisa Silajdžića.

Dr. Silajdžić je rekao kako se Bosna i Hercegovina nalazi na putu ka Evropskoj uniji, te da očekuje da se i na BiH primjenjuju evropski principi i standardi posebno kada su u pitanju ljudska prava. Buduće uređenje Bosne i Hercegovine, kako je naglasio, mora biti na principu regija koje su rezultat historijskog i ekonomskog razvoja, tako da niko ne bi imao ekskluzivitet na određenom dijelu teritorije.

Nuncij D'Ericco je istakao da Sveta stolica insistira na univerzalnim vrijednostima i njihovoj primjeni. Prema njegovim riječima volio bi vidjeti da se bosanci i hercegovci osjećaju prije svega kao građani Bosne i Hercegovine, kao što je to slučaj u Americi, Švicarskoj i sličnim državama, pa tek onda kao pripadnici nekog od naroda.