BiH
0

Silajdžić primio akreditivna pisma ambasadora Švedske

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kraljevine Švedske u BiH Bossa Hedberga.

Silajdžić se zahvalio Kraljevini Švedskoj za podršku koju pruža BiH i njenim građanima posebno za velikodušnost vlade Švedske prema bh. izbjeglicama koje su svoj novi dom našle u toj zemlji.

Istakao je važnost potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU te iskazao spremnost BiH za ispunjavanje uvjete iz Sporazuma da bi BiH što prije postala dio EU, a što je, uz ulazak u NATO, strateški cilj BiH.

Silajdžić je naglasio interes BiH za intenziviranje odnosa s Kraljevinom Švedskom kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Ambasador Hedberg je kazao da njegova zemlja podržava BiH te da je u teškim vremenima za BiH otvorila vrata bh. izbjeglicama koje su se integrirale u švedsko društvo.

Podsjetio je da više od 60 hiljada bh. građana koji žive u Švedskoj doprinose povezivanju dviju zemalja, te da će njegova zemlja nastaviti podržavati BiH.

"Švedska godišnje izdvaja oko 40 miliona KM za ekonomski i institucionalni razvoj BiH", kazao je ambasador i dodao da Švedska podržava put BiH ka EU te da će preuzimanjem predsjedavanja EU naredne godine svoju podršku i intenzivirati, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.