BiH
0

Silajdžić pozdravio oslobađanje Salkića

Sarajevo-x.com
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić pozdravlja koordinirane poteze Ministra vanjskih poslova BiH i Ambasadora BiH u Beogradu, koji su danas rezultirali oslobađanjem Mirsada Salkića iz beogradskog zatvora, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Odmah po saznanju za hapšenje ovog bh. državljanina i pripadnika Oružanih snaga BiH, Silajdžićev Kabinet je pokrenuo pravne i diplomatske aktivnosti usmjerene ka njegovom oslobađanju.

Kabinet je insisitrao da se Republika Srbija ozbiljno upozori zbog grubog kršenja Bečke konvencije o konzularnim odnosima, s obzirom da je Salkiću uskraćeno pravo na konzularnu zaštitu bez odlaganja. Kabinet je također insistirao na hitnom oslobađanju Salkića jer je on bespravno uhapšen za navodni finansijski prerkšaj na teritoriji Republike Hrvatske i nad kojim Srbija nema i ne može imati nadležnost.

Predsjedavajući Silajdžić stoga pozdravlja aktivan anganžman Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade BiH u Beogradu usmjeren ka pružanju pomoći i zaštite Salkiću, uključujući konstantan kontakt sa Okružnim sudom u Beogradu kako bi se tom sudu što prije predočili svi detalji ovog slučaja i osiguralo što skorije oslobađanje Salkića.

Predsjedavajući Silajdžić također pozdravlja činjenicu da je na današnjem ročištu sudija koji je razmatrao ovaj predmet ocijenio optužnicu protiv Salkića i njegovo hapšenje na osnovu te optužnice kao "sramotno", što ostavlja nadu da i pored organizovanog srbijanskog sistema usmjerenog ka pravnom nasilju protiv bh. državljana postoje pojedinici koji ne razmišljaju na takav način.

Ambasada BiH u Beogradu nastavlja Salkiću pružati svu neophodnu pomoć i zaštitu, te će on u idućih nekoliko sati biti prebačen u Bosnu i Hercegovinu u vozilima Ambasade BiH i u pratnji Ambasadora BiH u Beogradu.