BiH
0

Silajdžić pisao Tadiću zbog Ilije Jurišića

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić uputio je pismo predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, u kojem ga je zvanično obavijestio da navodni sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju JNA nikada nije postignut.
Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu je Jurišića proglasilo krivim za “kršenje” tog navodnog sporazuma i zbog toga ga osudilo na kaznu od 12 godina zatvora.

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva nije do sada objavio ovo pismo koje je za cilj imalo upoznati predsjednika Tadića sa ovim činjenicama.

S obzirom da je to pismo danas objavljeno u beogradskim medijima, Silajdžićev kabienet saopštio je sljedeće:

"S obzirom da se aktima pravosudnih organa Republike Srbije Bosni i Hercegovini spočitava sklapanje takvog sporazuma, predsjedavajući Predsjedništva BiH je imao obavezu da predsjednika Republike Srbije na zvaničan način obavijesti o nepostojanju takvog sporazuma. Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je nakon detaljne istrage došao do niza dokaza da navedeni sporazum nikada nije postignut. Nadalje, Milan Petrović, koji je bio tužilac u slučaju Jurišić je u unakrsnom ispitivanju pred londonskim sudom u slučaju Ganić jasno priznao da nije postignut navedeni sporazum, što je vidljivo iz stenograma njegovog svjedočenja te i iz same presude tog suda", saopćeno je iz Kabineta Harisa Silajdžića.

Institucije Republike Srbije su na ovaj način pokušale nametnuti Bosni i Hercegovini nepostojeću međunarodno-pravnu obavezu, te su također prekršile pravo Jurišića na fer i pravično suđenje koje mu je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Dobrosusjedske odnose je moguće imati samo ukoliko pravosudne institucije Republike Srbije tretiraju sve građane Bosne i Hercegovine na istinski nepristrasan način i u skladu sa pravnim poretkom EU. Ukoliko Republika Srbija ne prihvata takav odnos i nastavi sa dosadašnjom praksom, Bosna i Hercegovina će svoja i prava svojih građana nastaviti aktivno i uspješno štititi na međunarodnom nivou, stoji u saopćenju iz Silajdžićevog Kabineta.