BiH
0

Silajdžić osudio izjavu Rajka Vasića

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić danas je najoštrije osudio izjavu generalnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića, koja opravdava diskriminatorski sistem po kojem građani BiH iz reda ostalih ne mogu biti birani na mjesto šefa države.

Vasićeva izjava da "Jevrej ne može biti predsjednik BiH", s obzirom da je BiH država tri konstitutivna naroda, još je jedna u nizu šovinističkih izjava koje dolaze od čelnika SNSD-a, navodi se u saopćenju za javnost iz Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić je mišljenja da se Vasić, krijući se iza teze o "političkim realnostima" BiH, jasno bori za cementiranje sistema kakav nije zabilježen od vremena apartheida.

Da se radi o kontinuiranoj politici svjedoči i činjenica da to mišljenje dolazi nakon nedavne izjave Vasićevog stranačkog šefa Milorada Dodika da entitet RS "ne vjeruje sudijama muslimanima", kojoj prethodi i izjava Nikole Špirića da je Ministar Alkalaj "ministar koji nikome ne treba jer nije pripadnik konstitutivnog naroda".

Silajdžić smatra kako ovi istupi potvrđuju da se u BiH vodi borba između dva dijametralno suprotna politička koncepta.

Koncept koji zagovaraju čelnici SNSD-a baziran je na najregresivnijim idejama iz evropske prošlosti, koje su počivale na zločinima nad svim što je drugo i drugačije. Suprotstavljena tom konceptu je ideja moderne demokratije u kojoj svaki građanin ima jednako pravo da bira i da bude biran.

"Izjednačavanje ova dva koncepta od nekih međunarodnih zvaničnika samo pomaže onima koji šovinističkim nastupima nastoje zadržati status quo. Krajnje je vrijeme da se svi relevantni akteri jasno opredjele da li žele Bosnu i Hercegovinu u kojoj "Jevrej ne može biti predsjednik" ili Bosnu i Hercegovinu u kojoj svako može biti ono što želi da bude", zaključuje se u saopćenju za javnost.