BiH
0

Silajdžić: Očigledno da se rješavanje ustava BiH vezuje za status Kosova

FENA
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je danas u Sarajevu ponovio raniji stav te stranke da neće prihvatiti entitetsko glasanje, ukoliko se ponovo "aprilski paket“ ustavnih promjena koji je prošle godine odbijen u parlamentu BiH ponudi na glasanje.
  • Postoji mogućnost, odnosno za mene opasnost da se taj "aprilski paket“ ponovno stavi na glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je Silajdžić.

On je istaknuo da je entitetsko glasanje uvijek bilo kočnica za BiH i da čak i ako se ne upotrebljava ono je prijetnja zbog čega ljudi ne predlažu zakone jer znaju da će biti odbijeni i zbog toga to treba mijenjati.

On je danas o temi "Ustavne promjene: Važnost reforme ustava za brži pristup BiH euroatlantskim integracijama“ govorio na seminaru koji su u Sarajevu organizirali Udruženje studenata prava, u suradnji s Univerzitetom u Sarajevu i Pravnim fakultetom.

Silajdžić je u kontekstu Kosova kazao da ne bi trebalo rješavati ovo pitanje dok traje kriza oko statusa Kosova jer je očigledno da se rješavanje pitanja Ustava BiH veže regionalno i da ima utjecaja na njega itekako pitanje nezavisnosti Kosova.

  • Kosovo će lakše biti prihvaćeno u Beogradu ukoliko Beograd dobije garancije da se učvrstila RS, kako mogu nastaviti ono što rade do sada a to je po meni destabilizacija BiH, ostavljanje tog nukleusa jednog problema umjesto rješavanja tog problema, kazao je Silajdžić.

Na pitanje kada se može očekivati nastavak pregovora o ustavnim promjenama, Silajdžić je odgovorio "onog trenutka kada u međunarodnoj zajednici oni krugovi koji insistiraju na takvim ustavnim promjenama vide da imaju parlamentrarnu većinu, tog trenutka će pokušati staviti na dnevni red isti onaj paket bez ikakvih daljnjih priprema“.

Mi smatramo, zaključio je Silajdžić, da treba osnovati parlamentranu komisiju, uključiti nevladine organizacije i stručnu javnost u taj proces. Ta druga strana, kazao je on, misli da ne treba više nikakav proces nego da treba politički po kratkom postupku riješiti ove stvari.