BiH
0

Silajdžić o Karadžiću pred Tribunalom

FENA
Pojavljivanje Radovana Karadžića pred haškim Tribunalom je potvrdilo neosnovanost mita o herojstvu njega i njegovog projekta. Karadžića smo vidjeli u njegovoj stvarnoj ulozi, ulozi okorjelog ratnog zločinca, koji ovaj put, međutim, stoji skrušeno pred licem pravde, a ne nadmoćno pred civilima koje su on i njegove institucije terorizirale skoro četiri godine, saopćeno je iz Kabineta dr. Harisa Silajdžića.

Radovan Karadžić je optužen za najveća zvjerstva na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata. On je idejni vođa projekta koji je za cilj imao uništenje naroda, te stvaranje etnički čistih teritorija u zemlji koja je stoljećima živjela u istinski multietničkom duhu.

Zabrinjavajuće su, stoga, naznake da je Tužilaštvo odlučilo reducirati optužnicu za genocid protiv Radovana Karadžića samo na slučaj Srebrenice. Trenutna optužnica tereti Karadžića za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima, na gotovo cijelom okupiranom teritoriju BiH, uključujući bosansku Krajinu, Posavinu, kompletnu istočnu Bosnu, te Bijeljinu i druge dijelove BiH u kojima je ubijeno preko stotinu hiljada civila.

U ranijim predmetima Tribunal je utvrdio da su elementi genocida postojali i na tim područjima okupirane BiH. Okolnost da Tribunal do sada nije utvrdio genocidnu namjeru kod drugih optuženika, ne može isključiti postojanje takve namjere kod Karadžića, pogotovo jer je Karadžić genocid nad Bošnjacima najavio još 1991. godine, a zvanično ga zatražio nad Bošnjacima i Hrvatima od skupštine RS-a 1992. godine. Reduciranjem optužnice za genocid samo na Srebrenicu, Karadžić bi bio nagrađen zbog dugog odbijanja da se pojavi pred Sudom, čime bi se nanijela znatna nepravda svim žrtvama genocida, uključujući bošnjačko, ali i hrvatsko, stanovništvo Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.