BiH
0

Silajdžić: NSRS se stavila u dvostruku službu direktnog agenta Srbije

FENA
Narodna skupština RS-a prošle sedmice stavila se u dvostruku službu direktnog agenta Srbije, usvajajući rezoluciju o Kosovu kojom protestuje protiv navodnog kršenje prava Srbije, te potom blokirajući odluku Predsjedništva BiH o zahtjevu Vijeću sigurnosti da osigura provođenje presude Međunarodnog suda pravde od strane Srbije, saopćeno je danas iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Ovi potezi, kako se navodi, oslikavaju potpuni nedostatak legitimiteta odluka te skupštine.

  • Njeni poslanici su u istom danu digli glas o neprikosnovenosti međunarodnog pravnog poretka kada su u pitanju granice susjedne države i blokirali pokušaj Bosne i Hercegovine da zaštiti svoja međunarodna prava koja Srbija krši već više od dvanaest godina. Šta više, ovi selektivni pobornici međunarodnog prava izravno su zaprijetili i referendumom. Ponavljanje neutemeljenog poređenja unutrašnjeg uređenja BiH, koje se može mijenjati, sa suverenitetom BiH koji je neupitan i koji je garantovan međunarodnim pravom, a ne Daytonskim sporazumom, samo ohrabruje nacionalističke snage. Umjesto izjava da nije spreman koristiti bonske ovlasti, OHR ima dužnost da poništi rezoluciju Skupštine RS-a, kaže se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Da to nisu izolirani incidenti, kako se dalje navodi, pokazuje i ultimatum iz RS-a da će blokirati amandmane na predložene zakone o reformi policije "iako ti amandmani doslovno prepisuju tekst iz već dogovorene Mostarske deklaracije".

  • Istovremeno, ovi političari pokušavaju optužiti pobornike tih amandmana za eventualni zastoj Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Očekujemo da međunarodna zajednica evaluira svoju strategiju i prioritete, te da identificira svoje stvarne partnere u cilju dugotrajne sigurnosti i stabilnosti BiH. Demokratske snage u BiH nikada nisu napale nijednu ambasadu, spalile ni jednu zastavu, a pogotovo ne SAD-a ili neke EU zemlje. Međunarodna zajednica, stoga, treba jasno odgovoriti kakvu BiH želi kao svog partnera - kaže se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta.