BiH
0

Silajdžić: Nadležne institucije u BiH spremne odgovoriti zadatku

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić izjavio je danas novinarima u Sarajevu da su u povodu najavljene izmjene statusa Kosova intenzivirane razmjene informacija s domaćim i stranim faktorima vezano za sigurnost BiH i moguće reperkusije.

"Na osnovu svih informacija može se zaključiti da su nadležne institucije u BiH spremne da odgovore zadatku“, kazao je Silajdžić na pres-konferenciji.

On je naglasio da je to važno "jer je jasno da cijela regija ulazi u jedan osjetljiv period i postoje krugovi i organizacije koje su spremne, iz svojih interesa, prenositi atmosferu napetosti i u Bosnu i Hercegovinu“.

Prema njegovim riječima, tokom tih susreta je posebna pažnja posvećena povratničkoj populaciji kao najosjetljivijem dijelu stanovništva. Dodao je da je njegov stav jednak stavovima ostale dvojice članova Predsjedništva BiH.

"Moj stav je jednak stavovima ostala dva člana Predsjedništva. To je stvar druge zemlje i međunarodne zajednice. Ukoliko zvanični Beograd poseže za integritetom i suverenitetom BiH, onda postaje i naše pitanje, a nažalost toga je i bilo", kazao je Silajdžić, naglašavajući da su Bosni i Hercegovini potrebni stabilnost, red i mir i "nikakva napetost".