Za šefove Evrope
0

Silajdžić na doručku kod Hu Jintaoa

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić prisustvovao je jutros doručku koji je predsjednik NR Kine Hu Jintao organizovao za šefove država evropskih zemalja, saopćeno je iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Prije doručka, Silajdžić je održao zaseban sastanak s kineskim predsjednikom, na kojem su razgovarali o odnosima između BiH i Kine, te o razvoju tih odnosa.

Predsjednik Hu Jintao zahvalio je Silajdžiću zbog prisustva na Olimpijskim igrama u Pekingu, te zbog poštovanja koje je Bosna i Hercegovina tim činom izrazila prema NR Kini.

Predsjedavajući Silajdžić zahvalio je na pozivu te predsjednika Kine pozvao da posjeti BiH.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo s ukupnim diplomatskim i ekonomskim odnosima, kao i nadu da će se ti prijateljski odnosi nastaviti razvijati u obostranom interesu, te se osvrnuli na razvoj tih veza od uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i NR Kine 1994. godine.

Predsjednik Hu Jintao ocijenio je pozitivnim napredak Bosne i Hercegovine u tom periodu te podcrtao jak interes NR Kine za daljnje jačanje veza između dvije zemlje, pogotovo na ekonomskom polju.

Predsjedavajući Silajdžić danas je također imao bilateralni sastanak s liderom Brunei Darussalama, sultanom Hassanalom Bolkiahom, tokom kojeg su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini te odnosima između naše zemlje i Bruneja.

Predsjedavajući Silajdžić je ovom prilikom pozvao Sultana Bolkiaha da posjeti Bosnu i Hercegovinu, i dogovoreno je da ministarstva vanjskih poslova BiH i Bruneja poduzmu aktivnosti za realizaciju te posjete.