BiH
0

Silajdžić: Kriza u BiH je vještački izazvana

FENA
Trenutna kriza u BiH je vještački izazvana - stvaranje dvije paralelne ili jedne velike regionalne krize poteklo je iz onih krugova u Beogradu koji misle da će time isposlovati bolji položaj u pregovorima o statusu Kosova, izjavio je na redovnoj sjednici "Kruga 99" član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Kriza je, kako je rekao, uslovljena i budućnošću BiH koju neki vide zasnovanu na demokratiji a drugi na etnokratiji.

"Moja je želja da BiH bude zemlja svih nas. Nisam za etničke podjele i mislim da je to neprirodno. Očekivao sam veću potporu međunarodne zajednice i svijeta u procesu izgradnje jedne države koja nije bazirana na etničkom principu", kazao je Silajdžić.

Ističući kako je i pored svih problema u BiH ipak "srednjoročni optimist", Silajdžić je ukazao na neophodnost integracije društva na svim nivoima.

"Segregacija u školama je nedopustiva i treba je ukloniti", naveo je Silajdžić te dodao kako je bilo kakvo fragmentiranje BiH 12 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma kontratrend u odnosu na neophodnu integraciju društva kojoj teži.

Kriza je, kako je rekao, prisutna već odavno ali se "idući linijom manjeg otpora do sada zaobilazila".

"Sada je došlo vrijeme da se konačno riješe neke stvari u BiH", poručio je Silajdžić.

Komentirajući sveprisutni strah građana BiH od izbijanja novih sukoba u BiH, Silajdžić je kazao kako su manji ekscesi mogući ali "ona vojna moć koja je opsluživala Miloševićev režim više ne postoji i 92. - 95. se više ne mogu ponoviti".

Stranka za BiH se, prema njegovim riječima, zalaže za građansku opciju i regionalizaciju i ne želi podjele po etničkim jedinicama.

"Stranka za BiH će izaći s prijedlozima principa za promjenu Ustava BiH koji će obuhvatiti i regionalizaciju, dakle, podjelu na regije koje su prirodno nastajale stotinama godina. To može biti četiri ili pet regija ali nikako tri jer bi takva podjela ponovo ostavila prostor za jačanje separatističkih a slabljenje demokratskih snaga u BiH", objasnio je Silajdžić.

Silajdžić je istakao kako u prirodi BiH posebno mjesto zauzima pluralizam koji ne znači gubitak već kvalitet za BiH.

"Mi moramo konstantno insistirati na tome kao i na zahtjevu da zapad primjeni svoje standarde i na ovaj dio svijeta", kazao je Silajdžić.