BiH
0

Silajdžić: Koncept federalizacije neprihvatljiv

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić smatra važnim dijalog političkih lidera pa i o pitanju budućeg ustavnopravnog uređenja Bosne i Hercegovine.

Predsjednici HDZ BiH i SNSD-a dobro znaju da federalizacija Bosne i Hercegovine nema podršku većine građana niti ima historijskog, geopolitičkog, teritorijalnog ni ekonomskog utemeljenja, kao i da taj koncept ne rješava pitanje jednakopravnosti građana Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu etničku pripadnost, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića, povodom saznanja iz sredstava informiranja da su predsjednici SNSD-a i HDZ BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, razgovarali o federalizaciji Bosne i Hercegovine.

Ovakve rasprave služe u svrhu dnevnopolitičkih izjava koje prvenstveno imaju za cilj izazivanja političkih tenzija. Deklaracija Vijeća za implementaciju mira iz Brisela je još jednom potvrdila neupitnost suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić ocjenjuje da je koncept federalizacije neprihvatljiv i ne odražava historijski kontinuitet multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.