Radmanović
0

"Silajdžić koči dvojna državljanstva"

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Do zastoja u reguliranju dvojnog državljanstva BiH s Hrvatskom i s Crnom Gorom došlo je u Predsjedništvu BiH i za to je odgovoran bošnjački član kolektivnog šefa države Haris Silajdžić, tvrdi član te istitucije iz RS-a Nebojša Radmanović.

On smatra da dvojno državljanstvo BiH s Hrvatskom i postoji i ne postoji.

“Suštinski ne postoji, jer predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ne dozvoljava da se to izglasa iako u praksi pasoše imaju gotovo svi Hrvati u BiH i neki pripadnici drugih naroda”, dodao je Radmanović.

On je u izjavi novinarima u Prijedoru podsjetio i da je pokrenuta inicijativa za dvojno državljanstvo s Crnom Gorom, ali da taj posao nije završen u ovom mandatu jer ne dijele svi njegovo mišljenje.

“Mislim da taj posao treba nastaviti ne samo zbog dobrosusjedskih odnosa već i zbog velikog broja građana koji to žele. U BiH treba hrabrije i brže ići na tom putu”, kazao je Radmanović.

On je nakon današnje posjete Prijedoru kazao da je to jedina lokalna zajednica u BiH koju je u ovom mandatu posjetio dva puta, da to nije slučajno, i da sve što je i danas saznao ukazuje na to da je Prijedor nešto posebno u BiH.

Za taj grad je rekao da je napravio tako krupne korake da bi svako u BiH mogao da uči na njegovom primjeru, i to ne samo druge lokalne zajednice nego i političari koji vode ovu zemlju.