Igmanska inicijativa
0

Silajdžić, Josipović, Tadić i Vujanović potpisali zajedničku izjavu

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i predsjednici Hrvatske, Crne Gore i Srbije Ivo Josipović, Filip Vujanović i Boris Tadić potpisali su danas u Sarajevu zajedničku izjavu nakon oficijelnog dijela sastanka Igmanske inicijative, mreže nevladinih organizacija iz njihovih država koja obilježava desetogodišnjicu postojanja.

Objavljujemo integralni tekst Izjave:

"Uvjereni da je evropska perspektiva, zacrtana na Zagrebačkom samitu 2000. godine, potom potvrđena na Samitu Evropske unije u Solunu 2003. godine i reafirmirana u zaključcima Evropskog vijeća 2006., pokretač i garant mira i stabilnosti u regiji jugositočne Evrope, kao i da je podstakla bilateralnu saradnju u funkciji unapređenja međusobnih odnosa na dobrobit svih naših građana;

naglašavajući nužnost da se i nadalje svi sporovi i nesuglasice među državama u regiji rješavaju putem dijaloga kako bi se nadišle naše istorijske razlike te kako bi se svi okrenuli budućnosti i napretku u svojim državama i regiji;

potvrđujući da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj svih država okupljeniih u Igmanskoj inicijativi i očekujući od svojih partnera u EU da prepoznaju važnost ubrzanja tog procesa;

posebno vrednujući ulogu civilnog društva u procesu redefinisanja vrijednosti u našim društvima i upravljanju naših kreativnih potencijala ka ostvarivanju tog strateškog cilja:

Okupljeni u Igmanskoj inicijativi, imajući u vidu gore navedene principe, ocjenjujemo da su u proteklom desetogodišnjem razdoblju naše države učinile značajan napor na unapređenju međusobnih odnosa.

Naglašavamo da je uloga civilnog društva u tom procesu bila nezaobilazna i stoga podstičemo sve članice okupljene u Igmanskoj inicijativi da nastave s djelovanjem koje usmjerava naša društva na ostvarivanje budućih ciljeva, prije svega onih okrenutih ulasku svih država regije u članstvo Evropske unije.

Izražavamo svoju spremnost da dalje unapređujemo i ojačavamo saradnju naših država i iznalazimo nove oblike partnerstva za ostvarivanje naših evropskih ciljeva.

Spremni smo nastaviti praksu naših okupljanja i tako u duhu konstruktivnog dijaloga razgovarati o budućnosti regije te podsticati svekoliku saradnju na ostvarenju partnerstva za Evropu.

Pozivamo (naše vlade), civilno društvo i sve strukture da učestvuju u projektu transformacije naših društava kroz neophodne političke i strukturne reforme pa ih upućujemo na svim nivoima na blisku i solidarnu saradnju kako bismo postavljene ciljeve dostigli što je prije moguće i na zadovoljstvo naših građana".