BiH
0

Silajdžić iznenađen istupom mitropolita dabrobosanskog Nikolaja

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić iznenađen je jučer iznesenim stavovima mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, pogotovo jer dolaze od visokog vjerskog zvaničnika koji se ne bi trebao upuštati u neutemeljene optužbe i insinuacije iz političkih kampanja, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić, kao niti jedan drugi ozbiljan političar na ovim prostorima, nikada nije okarakterizirao srpski narod kao genocidan. Ne postoje genocidni narodi, jer su genocid kroz historiju provodile isključivo individue i institucije.

Naprotiv, u svakom narodu postoji puno veći broj osoba koje se protive politici genocida i koje rade na njegovom sprječavanju nego onih koji se u genocid upuštaju.

Da nije tako, zločin genocida ne bi bio limitiran na manje od pet slučajeva od Drugog svjetskog rata, a žrtve bi bile znatno veće, navodi se u Silajdžićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Najbolji primjer ove činjenice je presuda Međunarodnog suda pravde u vezi s jednim od tih slučajeva, koja jasno potvrđuje da su genocid u Bosni i Hercegovini počinile “vlasti Republike Srpske,” a pogotovo “Vojska RS-a i MUPRS,” a ni u kom slučaju srpski narod u cjelini.

Umjesto insiunacija o kolektivnoj krivici, energiju treba usmjeriti ka implementaciji ove presude što bi dodatno potvrdilo nepostojanje kolektivne krivice.

Što se tiče ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i navodnom neravnopravnom položaju te crkve, Bosna i Hercegovina ima Zakon o slobodi vjere i položaju crkava, koji je upravo i usvojen kako bi osigurao tu ravnopravnost.

Da je ugovor sa SPC zaključen na osnovu tog zakona, kao što je Silajdžić predlagao od samog početka, ugovor sa SPC-om bi stupio na snagu prije više od šest mjeseci, što bi bilo u obostranom interesu Bosne i Hercegovine i SPC-a.

Ignoriranje tog zakona i prateće insistiranje da ovaj ugovor ima status međunarodnog ugovora, poput ugovora s Vatikanom, je ne samo odužilo njegovo zaključivanje, već također krši Ustav BiH.

Zaštita tog ustava bi, međutim, trebala predstavljati vitalni interes svih subjekata, naroda i institucija u BiH.