BiH
0

Silajdžić i Zvizdić položili cvijeće na mezarju Kovači, Groblju Lav i Vječnoj vatri

FENA
Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena premijerom KS Samirom Silajdžićem i predsjedavajućim kantonalne skupštine Denisom Zvizdićem, položila je cvijeće na mezarju Kovači, groblju Lav i na spomen obilježju Vječna vatra u znak sjećanja na borce koji su 2. maja 1992. godine odbranili grad.

Ovaj datum se obilježava kao Dan Kantona Sarajevo, a premijer Silajdžić je u izjavi novinarima pred Vječnom vatrom naglasio da je taj dan historijski vezan ne samo za Sarajevo, već i za kompletnu BiH.

  • Drugog maja agresor je krenuo da porobi Sarajevo, da porobi BiH, a samo zahvaljujući istinskim patriotima, golobradim mladićima koji su ustali da brane državu BiH, agresor u tome nije uspio, kazao je premijer Silajdžić.

On je poručio da se moramo s ponosom sjetiti prve ispaljene zolje u Sarajevu, zatim "pofalićke bitke" kada je agresor želio da prepolovi grad i tako porobi Sarajevo.

  • Ponovo kažem, zahvaljujući građanima, običnim ljudima koji su se borili da odbrane svoj dom, ovaj grad i BiH, agresor nije uspio. Zahvaljujući njima mi danas možemo da živimo u slobodnoj BiH, rekao je premijer Silajdžić.

I predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić je govorio o onima koji su dali za odbranu Sarajeva i BiH ono što je najvrednije - svoj život.

  • Zato nikada ne smijemo zaboraviti te ljude. Valorizacija njihove žrtve treba da preraste u tradicionalni odnos građana Sarajeva i svih nivoa vlasti prema najboljim sinovima Sarajeva i BiH, kazao je Zvizdić.