BiH
0

Silajdžić i Komšić susreli se s Mesićem

FENA
Na poziv predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića da prisustvuju Croatian Openu u tenisu, u Umagu su se predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastali s hrvatskim predsjednikom.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru razmijenjena su mišljenja o aktualnim i otvorenim pitanjima u odnosima između dviju zemalja, te je dogovoreno da bi se sljedeće Međudržavno vijeće za suradnju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske trebalo održati u Bosni i Hercegovini u novembru ove godine, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je, uz konstataciju da su odnosi između BiH i Hrvatske dobri,, postavio pitanje i elektroenergetskih dugovanja Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Napomenuo je kako Hrvatska nelegalno koristi potencijale Buškoga jezera za proizvodnju struje u Centrali „Orlovac“. Slično, kazao je predsjedavajući dr. Silajdžić, je i sa HE Trebišnjica gdje je Hrvatska samovoljno promijenila raspodjelu električne energije i to u svoju korist.

Razgovoralo se i o imovinskopravnim odnosima između dviju zemalja kao i o državnim granicama i razgraničenjima u Neumu i na rijeci Uni.

„BiH je stajališta da prvo treba riješiti pitanje granica, pa onda graditi most (Kopno-Pelješac)“, rekao je dr.Siljadžić.

Ponovo je aktualizirano i pitanje Luke Ploče, rješavanje pitanja otpuštenih bh. radnika u periodu 1991-95. godine, a koji su radili u Hrvatskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva je naglasio da je Bosna i Hercegovina za dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom, ali ne na račun BiH, navodi se.