Izmir
0

Silajdžić govorio na ekonomskom forumu

FENA
Govoreći na otvaranju 9. ekonomskog foruma za sjevernu i južnu Evrpou danas u Izmiru predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdzić ukazao je na resurse kojima raspolaže BiH te da BiH može biti dobar partner zemljama koje žele investirati u nju.

Posebno je istakao energetiku i mogućnosti koje pružaju prirodni resursi u BiH vezano za proizvodnju električne energije.

Silajdžić je naglasio da Republika Turska kao članica NATO-a može igrati stabilizirajuću ulogu u regionu i da ona svojim dinamičnim privrednim razvojem potiče i razvoj u cijeloj regiji.

Istakao je da je za mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi, kao i drugdje u svijetu, potrebno poštivati osnovne postulate međunarodnog prava i ljudskih prava.

U BiH se, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, čak i nakon 13 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma krše osnovna ljudska prava kao što je pravo na povratak zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Davanjem međunarodnog legitimiteta rezultatima kršenja osnovnih ljudskih prava, kazao je Silajdžić na kraju, bilo bi suprotno svim poznatim normama i odaslalo bi lošu poruku cijelom svijetu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.