BiH
0

Silajdžić: Entitetsko glasanje mehanizam etničkog čišćenja

FENA
Na jučerašnjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici iz RS-a blokirali su entitetskim glasanjem ukidanje člana 17. Zakona o državljanstvu BiH po hitnom postupku, nagovijestivši svoju namjeru da ovu inicijativu blokiraju na isti način i u redovnoj proceduri.

Ukoliko se to dogodi, potvrdit će se da entitetsko glasanje služi kao mehanizam etničkog čišćenja pravnim putem, navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Dodaje se da član 17. nalaže gubitak bh. državljanstva kada neka osoba stekne državljanstvo druge države u odsustvu bilateralnog ugovora. Prevedeno u praksu, član 17. prijeti da iz BiH državljanstva ispiše više od pola miliona ljudi, mahom osoba koje su zbog projekta genocida i etničkog čišćenja utočište našle u drugim zemljama.

"Iako su Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i Ured visokog predstavnika jasno podržali brisanje člana 17., otklonivši bilo kakve sumnje u ustavnu osnovanost ove inicijative, zastupnici iz RS-a su jučerašnjim potezom dokazali da entitetskom glasanju nema mjesta u budućem ustrojstvu Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju.

Ističe se da ovaj mehanizam omogućava skupini od samo deset zastupnika, iz jednog naroda i iz jednog entiteta, da iz bh. državljanstva ispiše više od pola miliona ljudi.

"Tih deset zastupnika, koji čine samo 23 posto Parlamentarne skupštine BiH, ovim mehanizmom izravno nastavljaju projekt genocida i etničkog čišćenja koji je već rezultirao cifrom od 200.000 mrtvih i više od milion prognanih. Institucije RS-a, koje su presudom Međunarodnog suda pravde jasno označene kao počinitelji genocida i etničkog čišćenja, ni nakon te presude ne jenjavaju u svojoj namjeri da radikalno promijene etničku sliku BiH i zadrže etnički čistu Republiku Srpsku. Umjesto ubijanja, logora i zlostavljanja, ove institucije danas u tu svrhu koriste mehanizam entitetskog glasanja, dokazujući da taj mehanizam mora biti uklonjen, što nam također jasno nalažu rezolucije Evropskog parlamenta i Vijeća Evrope", navodi se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta.