BiH
0

Silajdžić: Dodjela priznanja holandskim vojnicima izaziva ogorčenje i ne doprinosi pomirenju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je danas kako ne nalazi nikakvo opravdanje za odluku holandske vlade da dodijeli priznanja vojnicima holandskog bataljona UN-a koji su bili stacionirani u zaštićenoj zoni Srebrenica u julu 1995. godine, bez obzira na motive koje stoje iza ove odluke.

On je tokom posjete Udruženju "Majke enklava Srebrenica i Žepa" kazao kako je tročlano Predsjedništvo BiH danas održalo konsultacije u vezi s ovim slučajem, te pozvalo holandskog ambasadora u BiH da ih potpunije informira o ovoj odluci.

Silajdžić kaže da su se proteklih dana mogle čuti samo najave o ovom događaju, ali da su postajale nade da se to ipak neće dogoditi i da će diplomatski napori uroditi plodom.

On ističe kako ova odluka izaziva ogorčenje i nezadovoljstvo svih pravodoljubivih građana naše zemlje, dovodi u pitanje kredibilitet UN-a i ne doprinosi pomirenju u BiH.

Ova odluka dolazi u vrijeme kada se govori o ograničenju mandata Haškog tribunala, koji svoj rad treba da okonča 2010. godine. S obzirom na to da najodgovorniji za genocid u BiH i Srebrenici nisu privedeni, Silajdžićev je stav da Vijeće sigurnosti UN-a treba da produži mandat Tribunalu dok se ne privedu svi preostali optuženici.

On naglašava kako bez adekvatne osude i kažnjavanja zločina nema pomirenja na ovim prostorima, te se pita da li se "protokom vremena pokušava legalizirati situacija u BiH", odnosno "staviti pod tepih ono što se dogodilo".

-Potrebno je krenuti dalje, ali kako kada se dešavaju ovakve situacije. Ovaj čin holandskog ministarstva odbrane predstavlja korak unazad, stav je člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa" ocjenjuju stramnim čin uručivanja priznanja holandskim vojnicima i smatraju kako je to odgovor na njihovu tužbu protiv holandske vlade i ministarstva odbrane te zemlje.

Rasprava o ovoj tužbi, koja je trebalo da bude održana danas, odgođena je za februar, te su predstavnice ovog udruženja zatražile od Silajdžića da im pomogne pri dobivanju viza za odlazak na ovu raspravu.

-Tražit ćemo pravdu, tražit ćemo da priznaju krivicu, ustvrdila je predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić tokom sastanka sa Silajdžićem.

Na sastanku se moglo čuti i kako je "Milošević mrtav, ali da njegov projekt živi".